SNSD i HDZ oborili prijedlog da neustavni zakoni ne mogu doći na dnevni red Doma naroda BiH


Dom naroda BiH završio je sjednici nakon što su delegati odbili usvojiti Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika Doma naroda po hitnom postupku.

Za izmjene glasalo je 5 delegata, devet je bilo protiv, a jedan suzdržan. Nije bilo ni entitetske ni opće većine. Za su bili jedino delegati Kluba Bošnjaka.

Izmjenama Poslovnika, koje je predložio Kemal Ademović, predviđalo se skraćivanje trajanje rasprave kao i ograničavanje mogućnosti replika i rasprava delegata. A, ključni dio odnosio se na to da se ne mogu na dnevni red stavljati zakoni koji su u suprotnosti sa Ustavom BiH.

Prije samog glasanja vodila se žustra rasprava. Delegati iz Kluba Srba isticali su to da Dom naroda BiH ne može donijeti ovakav zakon jer nije on nadležan da utvrđuje šta je ustavno a šta ne, kao i da bi se ovim zakonom dodatno blokirao rad institucija BiH.

Oni su isticali da za to postoje druge institucije koje trebaju utvrditi šta je ustavno a šta ne, a Radovan Kovačević kazao je da bi se u slučaju usvajanja onda mogle raspustiti sve institucije jer neće više imati smisla.

Dragan Čović, predsjednik Kluba Hrvata, kazao da je ni oni neće podržati ove izmjene jer bi se time otvorio niz drugih pitanja.

Šefik Džaferović (SDA) govorio je da se pukom usporedbom određenih zakona može ustanoviti da li su u skladu s Ustavom BiH ili ne i da se usvajanjem izmjena stavlja dodatna odgovornost pred ustavnopravno komisiju koja treba da pravi selekciju.

Related Posts