Vlasnici Volkswagena ogorčeni: Masovno nam kradu ovaj senzor koji košta 1800 eura


Vlasnici Volkswagena kojima su lopovi ukrali senzore tempomata iz automobila širom Londona bijesni su i za krađe krive “loš dizajn” automobila.

Senzori, koji koštaju po oko 800 eura, postavljeni su iza oznake VW-a i popularna su meta lopova, piše Guardian. Posljednjih sedmica došlo je do velikog skoka u krađama senzora, a vozači širom Londona prijavljuju krađe na društvenim mrežama.

Tara O'Driscoll iz Claphama rekla je da je postala žrtva zločina i da je čula za više od 50 drugih krađa u toj londonskoj četvrti otkako je na društvenim mrežama objavila svoje iskustvo. Rečeno joj je da će zamjena senzora na VW Golfu koštati oko 1800 eura.

“Svaki VW automobil u našem području koji ima ovaj senzor bio je meta. Čini se da je senzor jako skup i samo ga VW može kalibrirati da radi u vašem automobilu”, rekla je.

Ovaj senzor je ključan za adaptivni tempomat (ACC) jer mjeri udaljenost do vozila ispred i prilagođava brzinu vožnje u skladu s tim. Međutim, lako je dostupan jer ga drže samo tri šarafa, piše Guardian.

Vlasnici VW-a prvi put su počeli prijavljivati ​​krađu senzora 2016. Vlasnici se pitaju zašto VW nije riješio ovaj problem.

“Žao nam je što čujemo o problemima s kojima se suočava ova grupa kupaca i savjetovali smo im da je to, prije svega, stvar o kojoj sve žrtve trebaju razgovarati s lokalnom policijom. Čini se da je ovo problem lokaliziranog kriminala i nismo svjesni sličnih incidenata u drugim zemljama”, rekao je glasnogovornik Volkswagena.

Kompanija je rekla da ne vjeruje da se ovaj problem može pripisati nedostatku u dizajnu i da neće ponuditi nikakvu financijsku pomoć vlasnicima.

Related Posts