U opoziciji zavladala totalna histerija zbog Vukoje


Prije nego je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH uopće jučer i zasjeo, bura je počela. Naravno, riječ je o izboru Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH, koji je noćas, očekivano i izabran na tu funkciju.

Mjesto mu je osigurala većina glasova i to sa 51 glasom za i 40 protiv, dok suzdržanih nije bilo.

Bura je trajala cijelu noć, a ni jutros se ne stišava. Opozicija, pa čak i pojednici iz stranaka koje su forsirale imenovanje Vukoje glasni su u komentarima, koji su društvene mreže doveli do usijanja.

Neurotičnost je dosegla tačku histerije.

Vrijedi podsjetiti na to da je opozicija ta koja je mjesecima blokirala rad Komisije za izbor i imenovanja nedolaskom na sjednice te ispijaćući kafe po restoranima u vrijeme zakazanih sjednica i sad, kad je konačno deblokiran rad, zahvaljujući Trojki, alarmirali su i kuntu i pantu, a i sami sebe pokušavaju da nadglasaju.

U tom napadu histerije i panike aktivirali su botove i portaloide koji horski ponavljaju samo jednu stvar: “Izdaja”.

U pozadini ove galame, vrijeđanja, poziva na linč… je panika opozicije koja ne želi da se deblokira, u prvom redu Ustavni sud BiH, koji je najviša pravosudna institucija naše države, pa onda i ostale, a također nisu radi ni da se odblokiraju ostali procesi krucijalni za napredak BiH.

Mahir Mešalić iz Demokratske fronte bio je sinoć najglasniji na sjednici Predstavničkog doma. Pred glasanje je poručio da mu je nakon svega savjest čista te da je uradio sve.

“SDP, Naša stranka, Narod i pravda, PDA, Isak, Uzunović itd. su tijesnom većinom upravo isporučili sudiju Ustavnog suda BiH Čoviću i Dodiku, čovjeka bez ikakvog sudskog iskustva osim reference da je bio na listi sa Čovićem i Krišto”, poručio je na društvenim mrežama.

Njegov stranački kolega Dennis Gratz uputio je poruku: “Vukoja nema podršku građana koji su nas birali”.

Iz iste stranke stiže još jedno ime – Zlatan Begić, koji je poručio:

“Vlast grubo krši Ustav pri izboru sudije Ustavnog suda. Zaprepašten sam nakaradnim i potpuno pogrešnim tumačenjima od strane vlasti, iako me nije lako zaprepastiti”.

I nije tu kraj Demokratskoj fronti, Dženan Đonlagić imao je šta reći:

“SDP, NS i NiP su pod dirigentskom palicom HNS-a izabrali Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH.Najbrutalnija ilustracija podaničkog odnosa se vidi kroz izjavu zastupnika NS-a koji kaže ‘pustite nas da ispunimo svoju obavezu prema HDZ-u'”.

Vukoja je imenovan za narednih 19 godina. Godine pred nama će pokazati stvarne implikacije današnjeg imenovanja.

Zanimljivo je da je Albin Zuhrić iz Naše stranke kritizirao: “Ovo je Naša stranka danas. To nije progresivna, liberalna organizacija koja se bori za građansku državu i vodi računa o svojoj zajednici, već je ovo što vidite na snimku”.

I iz Stranke za BiH stigke su kritike od zastupnika Admira Čavalića.
“Naravno da sam glasao protiv – Parlament nije imao mogućnost da bira (kako je Ustav BiH definirao), već samo da potvrđuje – jednog kandidata. 51 za, 40 protiv”, naveo je Čavalić.

Portaloid Inat.ba kratko je poručio: “Svanulo” sve uz slike Trojke.

A onda se dosjetio pa poručio: “JOŠ JEDNA IZDAJA TROJKE: HDZ-ov Marin Vukoja je novi sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”.

Izvjesni DosSandzos imao je sinoć ispad na društvenim mrežama: “Pa ovo večeras je trostruka izdaja koliko sam shvatio, ide Jelka Milićević, ide FERK i na kraju bi trebao da ide Vukoja”.

Related Posts