Komšić – Wilson: Fokus na jačanju demokratskih institucija u Bosni i Hercegovini


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je Damona Wilsona, predsjednika Nacionalnog fonda za demokratiju (NED), nezavisne i neprofitne fondacije Sjedinjenih Američkih Država, koja sarađuje sa lokalnim i međunarodnim partnerima pružajući podršku projektima koji jačaju demokratiju, ljudska prava i vladavinu prava u više od sto zemalja svijeta.

Fokus razgovora je bio na jačanju demokratskih institucija u Bosni i Hercegovini, na strategiji za unapređenje civilnog društva i ulozi koju međunarodne organizacije poput NED-a mogu imati u tom procesu.

Komšić je, govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u našoj zemlji i stanju demokratije, istakao važnost unapređenja poštovanja osnovnih ljudskih prava i sloboda, prava na mišljenje i slobodu izražavanja, važnost nezavisnih medija, transparentnosti i borbe protiv korupcije.

U tom kontekstu, posebno je naglasio da je za Bosnu i Hercegovinu ulazak u NATO i Evropsku uniju od velike važnosti za stabilnost i demokratski napredak zemlje.

Dogovoreno je da će se raditi na novim inicijativama i projektima koji će biti usmjereni ka daljem jačanju demokratskih vrijednosti i privatnog preduzetništva u Bosni i Hercegovini, uz podršku Sjedinjenih Američkih Država, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Related Posts