Petog dana Festivala bh. drame izvedena predstava ‘Stotinu malih smrti’ Sarajevskog ratnog teatra


Peta po redu predstava Takmičarskog programa XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. – “Stotinu malih smrti” autora Semezdina Mehmedinovića, u režiji Jovane Tomić i u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR, odigrana je u utorak, 28. maja na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Rediteljica i dramaturginja Olga Dimitrijević su o predstavi napisale da taj komad nastaje na osnovu adaptacije proznih dela Semezdina Mehmedinovića – ‘Me’med, crvena bandana i pahuljica’, ‘Ovo vrijeme sada’, ‘Autoportret s torbom’ i ‘Sarajevo Blues’.

“Od ogromnog bogatstva Mehmedinovićeve literature, tematski okvir naše dramatizacije je fokusiran na tijelo i smrtnost. Preispitivanje ljudske smrtnosti kroz prizmu ranjivosti tijela, ali i propitivanje cjelokupnog života pojedinca u odnosu na neminovni kraj, otvorio je put ka promišljanju brojnih malih smrti. One su simboličke, metaforičke ali i stvarne, materijalne, koje čine sastavni dio života. Tehnikom dramaturške montaže i kolažiranja različitih segmenata navedenih knjiga, uvodimo publiku u intimne prostore junaka, kako fizičke tako i mentalne i emotivne. U jednoj pozorišnoj večeri svi zajedno idemo na put, down the memory lane, u egzile i povratke, kontinuitete i diskontinuitete, lomove i ponovna uspostavljanja”, navele su.

U predstavi igraju Sead Pandur, Kemal Rizvanović, Amila Terzimehić i Nikolina Vujić. Dramatizaciju potpisuju Jovana Tomić i Olga Dimitrijević, a dramaturgiju Olga Dimitrijević. Scenografija i kostimografija je povjerena Adisi Vatreš Selimović, a autorica muzike i performer je Nikolina Vujić. Dizajner svjetla je Nedim Pejdah, a asistentica scenografkinje i kostima je Monika Močević.

Nakon izvedbe održan je i okrugli sto na Maloj sceni “Žarko Mijatović” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

U okviru Pratećeg programa petog dana XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. u konferencijskoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica bit će upriličena promocija knjige Hane Bajrović-Čardaković “Antiratni teatar u Sarajevu pod opsadom”. Sa autoricom je na promociji knjige razgovarala dramaturginja Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Nedžma Čizmo.

U okviru Pratećeg programa XXIII festivala bosanskohercegovačke Drame Zenica 2024. danas će biti upriličene dvije promocije.

U 19 sati će biti upriličena promocija 13. izdanja časopisa “Agon” na kojoj će govoriti Mario Ćulum i Ljiljana Čekić, dok će u 19.30 sati biti promovisana knjiga “Dopuna monografije Pozorišta Prijedor od 50. do 70. sezone” na kojoj će govoriti Darko Cvijetić i Zoran Baroš.

Obje promocije će biti upriličene u Konferencijskoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a moderiranje je povjereno Nedžmi Čizmo.

Večeras u 20 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica će biti izvedena šesta predstava u okviru Takmičarskog programa “Mali ratovi i kabine Zare” autorice Vide Davidović, u režiji Ivice Buljana i u koprodukciji Narodnog pozorišta RS i Sterijinog pozorja, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Related Posts