Izrael izveo nove udare na Rafah. Međunarodni pritisak u zastoju


Izrael je u srijedu izveo nove udare na grad Rafah na jugu Gaze, gdje se njegove snage bore protiv Hamasovih militanata, nakon što se Vijeće sigurnosti UN-a sastalo da razgovara o smrtonosnom napadu koji je izazvao globalnu negodovanje.

Uprkos rastućoj zabrinutosti zbog civilnih žrtava u njegovom ratu protiv Hamasa, Izrael nije pokazao znake promjene kursa, a međunarodni napori usmjereni na osiguranje primirja ostaju u zastoju.

Novinari AFP-a u Rafahu izvijestili su o novim napadima u srijedu rano ujutro, nekoliko sati nakon što su svjedoci i palestinski sigurnosni izvor rekli da su izraelski tenkovi prodrli u srce grada.

“Ljudi su trenutno u svojim domovima jer na svakoga ko se kreće pucaju izraelske bespilotne letjelice”, rekao je stanovnik Abdel Khatib.

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je Izrael da ne pokreće veliku vojnu operaciju u Rafahu, ali je njegova administracija u utorak insistirala da Izrael još nije prešao crvene linije.

“Nismo ih vidjeli kako su razbili Rafah”, rekao je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Zvaničnik civilne odbrane u Gazi koju vodi Hamas rekao je da je u izraelskom napadu na kamp za raseljene zapadno od Rafaha u utorak ubijena najmanje 21 osoba, nakon što je sličan napad tokom vikenda izazvao globalni bijes i doveo do hitne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a.

Izraelska vojska odbacila je navode da je izvela napad u utorak na određenom humanitarnom području.

Related Posts