Kusturica: Nisam preobraćen, samo sam kršten. Moj otac je bio veliki Srbin


Režiser i scenarista Emir Kusturica, rođeni Sarajlija, od oca Murata i majke Senke Numankadić, jednog dana 2015. godine odlučio je da želi biti Srbin, pa je tako i vjeru promijenio. To nije bilo toliko upitno, koliko njegovi (promijenjeni) stavovi.

Mnogi su u tome vidjeli preobrazbu, našto je režiser odgovorio da nije preobraćen, “ja sam samo kršten. Moja predviđanja su da smo mi, hrišćani, na ivici istrebljenja”.

Vraćajući se daleko u prošlost, u vrijeme ‘poturčenih Srba’, naglasio je da su njegovi preci morali da prihvate islam kako bi preživjeli, jer su u to vrijeme Turci vladali ovim prostorima.

Proučavao je mnoge knjige da željom da sazna pravu istinu o svom porijeklu, te je nakon godina i godina istraživanja utvrdio da je njegova porodica srpska. Podvukao je da mu je veoma važno kada umre da se zna ko je zaista bio.

Emir je mnogo puta isticao da je njegov otac, prije svega, bio veliki Srbin.

“Oca prije svega, koji je bio zagledan u ideale. To je izvor mog identiteta. Moj otac se zvao Murat, ali on je prije svega bio Srbin, čak i više od onoga što moj ukus može da primi. Drugi aspekt, kulturološki, mnogo je značajniji, jer se i Andrić, koji je moj literarni i filozofski ideal, vezao za ovu stranu, ona stradava najviše i kada čovjek bira gdje će, logično je da je uz one kojima je najteže. To je bila moja odluka. Tu odluku sam donio kada sam shvatio da je nemoguće biti Jugosloven. Moja ideja krštenja je bila više socijalnog porijekla, jer je moje shvatanje religije bilo uspostavljeno više na nivou kulture religioznosti, tako da mi pripadanje tradiciji nije teško palo”, kazao je Kusturica.

Govoreći o svojim precima, istakao je da je njegova porodica djelimično preobraćena u islam, “ali su i dalje prakticirali pravoslavlje”.

Tvrdio je da je njegov otac Murat bio ateista, a da se izjašnjavao kao Srbin.

“Moja porodica djelimično je preobraćena u islam, ali je i dalje prakticirala pravoslavlje. Niko u mojoj porodici nije ispovijedao islam. Kada sam kršten, hrišćanstvo nije bilo u dobroj poziciji, ali pošto vjerujem u kulturu, vjerujem i u Boga. Vjerujem da se on javlja kroz kulturu. Moji preci su 250 godina bili muslimani, ali prije toga su bili pravoslavci”, istakao je Kusturica svojevremeno za armenpress.am, a prenosi Stil.

Related Posts