Macron: Kijevu odobreni napadi na Rusiju francuskim oružjem


Predsjednik Francuske Emmanuel Macron potvrdio je u intervjuu za francuske medije da je ukrajinskoj vojsci dozvoljeno da izvodi napade na Rusiju francuskim oružjem.

“Govorimo Ukrajincima da im ne dozvoljavamo da koriste oružje za napade na civilno stanovništvo, ali da neutrališu tačku sa koje su napadnuti – da, to mogu – rekao je Macron, dodajući da Pariz ne namjerava da eskalira sukob.

Francuska se zalaže za postizanje mira u Ukrajini, ali ne po cijenu kapitulacije Kijeva, rekao je predsjednik u intervjuu za televizije “TF1” i “France 2”.

“Mirno rješenje ne bi trebalo da bude postignuto po cijenu kapitulacije Ukrajine. Mir mora biti zaključen na osnovu pregovora”, naveo je on.

Macron je saopćio da Pariz namjerava da koordinira isporuku borbenih aviona “Mirage 2000-5” Ukrajini i da će već ovog ljeta započeti sa obukom ukrajinskih pilota.

“Sutra namjeravamo da započnemo novi oblik saradnje i da saopštimo o isporuci Ukrajini francuskih lovaca'Mirage 2000-5’, koji će joj omogućiti da štiti svoju teritoriju i svoj vazdušni prostor. Stoga od sutra počinjemo sa obukom pilota, a kasnije ćemo obezbijediti isporuke tih aviona” precizirao je predsjednik.

Prema televizijskim podacima, riječ je o isporuci pet novih lovaca.

Osim toga, Macron je najavio da Francuska namjerava da obuči 4.500 ukrajinskih vojnika i da ih naoruža, u tu svrhu će poslati instruktore u Ukrajinu.

Prema njegovim riječima, obuka ukrajinskih vojnika ne predstavlja faktor eskalacije.

“Predlažemo da pripremimo 4.500 ukrajinskih vojnika, opremimo ih, obučimo i obezbijedimo im municiju i oružje neophodno za odbranu sopstvene teritorije. Ta brigada, ako se može nazvati francuskom, nesumnjivo je veoma važan faktor. Tako će se na ukrajinskom tlu nalaziti francuski instruktor”, rekao je on.

Predsjednik se osvrnuo i na saopštenje Istražnog komiteta Rusije da je u Moskvi priveden državljanin Francuske osumnjičen za prikupljanje informacija o vojnim aktivnostima Rusije.

Kako je rekao, francuski državljanin je radio za švicarsku neprofitnu organizaciju, a ne za Francusku.

Related Posts

1 of 104