Lider Hamasa poručio: Nema dogovora s Izraelom bez okončanja rata


Visokorangirani lider Hamasa Osama Hamdan izjavio je u utorak da njegova grupa neće potpisati nikakav sporazum o razmjeni zarobljenika s Izraelom bez potpunog prekida izraelskog rata i potpunog povlačenja trupa iz Pojasa Gaze.

Govoreći na konferenciji za novinare u glavnom gradu Libana, Bejrutu, Hamdan je pozvao posrednike “da dobiju jasan odgovor Izraela koji potvrđuje da se slaže s trajnim prekidom vatre i potpunim povlačenjem iz Gaze”.

U petak je američki predsjednik Joe Biden rekao da je Izrael predstavio trofazni sporazum kojim će se okončati neprijateljstva u Gazi i osigurati oslobađanje zarobljenika koji se drže u palestinskoj enklavi. Plan uključuje prekid vatre, razmjenu zarobljenika i rekonstrukciju Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u ponedjeljak rekao da “nije spreman zaustaviti” rat u Gazi.

Njegovi koalicioni partneri, krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir i ministar finansija Bezalel Smotrich, zaprijetili su da će srušiti Vladu ako Netanyahu pristane na Bidenov plan prekida vatre.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Više od 36.500 Palestinaca je ubijeno u Gazi, velika većina su žene i djeca, a skoro 83.000 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

Related Posts