U Srbiji ništa novo: Vučić ponovo i prebio i dobio opoziciju


Da su tvorci legendarnog stripa “Alan Ford” imali nesreću da stvaraju u doba Aleksandra Vučića i njegove vladavine u Srbiji, ostavili bi se “ćoravog posla”.

Jer, ni genijalci poput Luciana Secchija i Roberto Raviole ne bi mogli namaštati sve ono što uspijevaju vlasti u susjednoj državi, posebno u izbornim ciklusima.

Izjave, poput one sinoćnje predsjednika vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Miloša Vučevića da su opozicionari obustavljali “dotok vazduha aktivistima SNS-a”, kao i “onemogućavali dostavu hrane”, dostiže nivo cinizma i crnog humora kakav, zaista, ni u “Alanu Fordu” nije viđen – uz, za svaki slučaj, napomenu, da je strip ipak fikcija, a dešavanja u Srbiji, ipak realnost.

Nije viđen niti “lik” poput Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije i neformalnog gazde SNS-a, pod čijim je imenom vladajuća koalicija i izašla na jučer održane lokalne izbore.

Iako je, naravno, odavno poznato ko manje-više kontroliše i one regularne, ali one “manje regularne” grupe u Srbiji, i čiji su jurišnici jučer pravili haos na izborima, svemoćni Vučić je cinično poručio:

“Ne tuče se narod, batinaši tuku poštene ljude iz SNS-a. Pobijedit ćemo vas ubjedljivije nego prošli put. Da znate da uvijek govorim istinu, kao što sam rekao za Real Madrid”.

Patetiku je dopunio riječima kako je “tužno bilo gledati napade na telefonske centre”, optuživši i za to, naravno, opoziciju.

A opozicija, odnosno ono što je od nje ostalo nakon silnih preletača u vladajuće redove, ponovo je imala ulogu statiste u ovoj svojevrsnoj simulaciji demokratije – na Vučićev način, naravno.

Zvanični rezultati izbora tek se trebaju objaviti, a prema sinoćnjim informacijama, SNS-ova lista osvojila je 53 posto glasova u glavnom gradu Beogradu, što znači da će sama moći formirati vlast.

Vučićeva vlast najavljuje pobjede i u Novom Sadu, Subotici, Kikindi, Staroj Pazovi, Inđiji… Iz opozicionih redova stižu najave u pobjedu u Čačku, kao i u Nišu te očekuju bi mogli odnijeti pobjede u ukupno desetak lokalnih sredina.

Podsjetimo, u Srbiji su održani izbori u 89 gradova i općina, među kojima su Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak, Valjevo i većina vojvođanskih mjesta.

Related Posts