Sajam automobila u Ženevi odgođen na neodređeno vrijeme


Sajam automobila u Ženevi je otkazan na neodređeno vrijeme, jer su organizatori otkazali izdanje za narednu godinu i povukli buduća izdanja.

Šefovi su naveli teške uvjete na tržištu nakon pandemije i “previše neizvjesnosti” koje trenutno postoje u automobilskoj industriji koje su “nagrizle atraktivnost velikih evropskih sajmova”.

Predsjednik Alexandre de Senarclens okrivio je “nedostatak interesa proizvođača” i rastuću konkurenciju poput sajma u Parizu i Minhenu kao “konačni udarac za buduće izdanje”.

To je značilo da dalje ulaganje predstavlja preveliki rizik, dodao je organizacioni Comité P ermanent du Salon I nternational de l'A utomobile, označivši ovo kao “odgovornu odluku”.

Potvrđujući da se emisija neće vraćati, Comité je u saopćenju rekao: “Ova odluka slijedi priznanje da tržišni uslovi u Evropi ne doprinose uspjehu budućih izdanja”.

Odluka ne utiče na sajam automobila u Ženevi u Kataru, koji je prvi put održan u Dohi 2023. godine, tokom četvorogodišnje pauze u Ženevi. Sljedeće izdanje planirano je za novembar 2025.

“Ova izuzetno žalosna odluka ne bi trebala umanjiti napore i odlučnost s kojima smo pokušali da povratimo svoj uspjeh”, rekao je de Senarclens.

“Timovi su uložili svu svoju odlučnost u oživljavanje ovog salona automobila nakon pandemije Covida.”

Prethodno su organizatori rekli Autocaru da je planirano otvaranje sljedećeg sajma u Ženevi 17. februara 2025., nakon “uspješnog i obećavajućeg” povratka ovog događaja ranije ove godine.

Sajam automobila u Ženevi 2024. bio je prvi koji se održao od 2019. godine.

Sa 23 proizvođača koji su prikazali svoja vozila, bio je znatno manji od događaja prije pandemije, uz primjetne propuste uključujući Stellantis i Volkswagen Grupu.

Ti propusti i još više uslijedili su nakon navodno konflikta između organizatora i nekih proizvođača zbog novčanih gubitaka nastalih otkazivanjem emisije 2020. u posljednjem trenutku dok se Covid širio Evropom.

Prvi put održan 1905. godine, sajam u Ženevi smatran je velikim evropskim automobilističkim događajem, sa čak 120 izlagača i oko 600.000 posjetitelja na svom vrhuncu.

Related Posts