Radi provjereno: Najbolji trik kako da jagode ostanu svježe sedmicama


Kako da jagode ostanu duže svježe? “Jagode u tegli” su odgovor.

Amy Cross je autorka jednog od najprodavanijih bestselera „Kupala sam to, i šta sad?“, influenserka i učesnica TED govora, na koji je i pozvana zbog svog malog izuma „jagode u tegli“.

Ona je otkrila cijeli proces kako jagode mogu da zadrže svježinu na svom siteu The Cross Legacy:

“Sve počinje tehnikom pranja. Koristim veliku posudu da operem jagode. Zatim sipam ¼ šolje destilovanog bijelog sirćeta od 5% i 10 šoljica hladne vode. Postavim tajmer i pustim ih da odstoje 2 minute, sa petiljkama.

Neophodno je da ostavite jagode u rastvoru samo 2 minute. Ako ostavite svoje jagode duže od ovoga, one će započeti proces fermentacije. Nakon dvije minute, isperite jagode kroz cjediljku, a zatim ih položite zasebno na čistu krpu da se osuše. Jagode ostavljaju fleke, pa imajte to na umu kada birate krpu.

Često me pitaju da li ponovo koristim vodu. Odgovor je ne. Nakon što jednom prođete kroz cijeli proces, vidjet ćete kako je voda uvijek jako prljava – zato iznova biram svježu vodu kada perem jagode.

Tokom narednih nekoliko sati, povremeno provjeravam koliko su jagode suhe. U ovom trenutku možda ih po potrebi rotiram. Kada se potpuno osuše, stavim komad papirnog ubrusa na dno staklene tegle i nježno stavim jagode unutra.

Ako ne volite da koristite ubruse, možete staviti čistu kuhinjsku krpu na dno staklene tegle, ali ne zaboravite da jagode ostavljaju fleke.

Na kraju stavite staklenu teglu napunjenu jagodama u frižider. Sada ćete imati sveže jagode u tegli naredne tri sedmice.“

Related Posts