Najbolji recept za humus sa tajnim sastojkom koji svakom jelu pojačava ukus


Humus je jedno od onih jela koja se prave lako, a pružaju mogućnost beskonačnih kombinacija tako da svaki put možete da dobijete drugačiju verziju.

Leblebija je namirnica koja je odličan biljni izvor proteina, a igranjem ukusima iz nje može da se izvuče pravo gastronomsko čudo. Od kako sam savladala osnovni recept za humus, ne prestajem da istražujem kombinacije, a jedna mi se toliko primila na nepce, da u posljednje vrijeme samo nju spremam. U pitanju je humus sa sušenim paradajzom.

Inače, nutricionisti ističu da je ovo istočnjačko jelo izuzetno hranljivo i korisno na više frontova. Postoji bar 5 razloga da jedete humus redovno: izvrstan je izvor vlakana, može da pomogne u kontrolisanju nivoa šećera, dobar je za srce, može da pomogne u kontroli tjelesne težine i bogat je protivupalnim sastojcima. Osnovni sastojci su leblebije, tahini i sok lumuna, a odatle možete da idete gdje god vas put nanese.

Ovo je recept koji oduševi svaki put.

Zaista ne postoji jelo koje se lakše sprema. Kuhana leblebija iz tegle drastično skraćuje vrijeme pripreme. Ukoliko biste, pak, sami da je kuhate, ostavite je da odstoji preko noći u vodi i kuhajte oko sat vremena dok skroz ne omekša. Koristite za pripremu i tečnost u kojoj se kuhala leblebija, u njoj ostaje dosta hranljivih sastojaka. Količinu tečnosti odredit ćete po ukusu, od nje će vam zavisiti gustina humusa, kada je rjeđe lako se razmazuje na pita hljeb. Imajte na umu da sutradan gustina bude veća od inicijalne jer leblebije dodatno upiju tečnost.

Sa kuhanom leblebijom i tečnošću od kuhanja ili iz tegle, pomiješajte ostale sastojke i sve sameljite štapnim mikserom. Gledajte da smjesa bude rjeđa jer leblebije umiju da budu izuzetno nezgodne za oštricu, koja se može lako i slomiti zbog njihove strukture.

Humus može da se pravi i u blenderu ili klasičnom sjecku, a kad sve sastojke izmiksate u homogenu smjesu, probajte, pa po ukusu dodajte soli ili limuna.

Poslužite ga uz pita hljeb i osvježavajuću salatu od paradjza, fete i peršuna.

Related Posts