Počeo Teatar fest ‘Petar Kočić’


U Narodnom pozorištu RS u Banjoj Luci večeras je svečano otvoren 26. po redu Teatar fest „Petar Kočić“, a počeo je uvodnom besjedom eminentnog glumca i reditelja Nebojše Dugalića koji je ove godine počasni gost Festivala.

Publika ima priliku da uživa u koncertu spoznaje pod nazivom „Njegoš i Kočić – korijeni“ u kojem učestvuje oko stotinu učesnika, pored Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta RS, učestvuju i Akademski hor „Obilić“ AKUD „Branko Krsmanović“ iz Beograda, Kamerni hor „Kerubini“ Konfučijevog instituta UNIBL i Vladimir Bulatović (bas).

Na repertoaru koncerta za svečano otvaranje Teatar festa „Petar Kočić“ naći će se Miloševićevo djelo „Kočićeve riječi“ koje citira ovog narodnog tribuna, omuzikovljavajući ih kroz rustični zvuk Bosanske Krajine.

S druge strane, naspram Vlade Miloševića stoji savremeni srpski kompozitor Rajko Maksimović, profesor kompozicije i orkestracije sa Fakulteta muzičkih umjetnosti u Beogradu.

Dan poslije, u utorak, 4. juna, počinje takmičarski dio Festivala predstavom iz Narodnog pozorišta Sombor, autora Mate Matišića, u režiji Ivana Vanje Alača, „Ljudi od voska“, zatim, u srijedu, 5. juna, Hrvatsko narodno kazalište iz Splita, sa predstavom „Crvena voda“, po romanu Jurice Pavičića, a u režiji Ivice Buljana.

Kako su najavili iz Narodnog pozorišta, četvrtak je rezerviran za Pozorište „Bora Stanković“ iz Vranja, koje prvi put gostuje u NPRS- u. Članovi njihovog ansambla odigrat će predstavu „Ništa nećemo zaboraviti“, po motivima romana „Kanjec filma“ i „Ista priča“ Vere Cenić, reditelja Juga Đorđevića. Nakon Vranja, slijedi predstava Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, pod nazivom „Drama o Mirjani i ovima oko nje“, autora Ivora Martinića, u režiji Nermina Hamzagića. Za kraj takmičarskog dijela programa gledaćemo Narodno pozorište u Beogradu sa predstavom „Očevi i oci“, reditelja Veljka Mićunovića.

Ovogodišnji motiv Teatar festa je “Ko sam ja”, a za učešće je bilo prijavljeno 40 predstava.

“Kriterijum kojim sam se rukovodila za odabir predstava je kvalitet glumački koji se podrazumijeva, ali se rijetko viđa u pozorištima”, ocijenila je selektorica Festivala Nataša Ivančević.

U čast nagrađenim, u nedjelju, 9. juna, ansambl Narodnog pozorišta iz Beograda će odigrati predstavu „Sitnice koje život znače“, po romanu Lorenca Maronea, dramatizacija Đorđe Kosić, režija Andrej Nosov.

Osim predstava koje će biti odigrane sedam večeri s početkom u 20 sati, pripremljen je i bogat prateći program. U subotu, 8. juna, s početkom u 12 sati bit će održana tribina pod nazivom „U potrazi za originalnim dramskim tekstom“, na kojoj će učestvovati mnogi istaknuti stvaraoci iz pozorišnog života. Takođe, kao i proteklih godina, u sklopu pratećeg programa bit će održane promocije knjiga i časopisa iz oblasti dramske umjetnosti.

Related Posts