Plenković i Čović pozvali bh. Hrvate da glasaju za predstavnicu HDZ-a na EU izborima


Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na svečanosti obilježavanja 34 godine djelovanja Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar pozvao je hrvatske državljane u Bosni i Hercegovini da na izborima za Evropski parlament ponovno daju svoju podršku listi HDZ-a i predstavnici HDZ-a BiH, sadašnjoj eurozastupnici, Željani Zovko.

“Zadovoljstvo mi je večeras proslaviti s vama važnu 34. godišnjicu HDZ-a u Mostaru, ali i dati podršku Željani Zovko kao kandidatkinji HDZ-a BiH na listi HDZ-a na izborima za Evropski parlament 9. juna, na kojima će također sudjelovati svi hrvatski državljani izvan Hrvatske, pa tako i oni koji žive u BiH”, rekao je Plenković medijima uoči svečane akademije.

Govoreći o saradnji sestrinskih stranaka, Plenković je dodao da se intenzivna saradnja između HDZ-a BiH i RH temelji na dva cilja. Prvi je snažna podrška BiH kao zemlji koja ide snažnim koracima naprijed prema članstvu u Evropsku uniju.

“U proteklih nekoliko godina uvijek smo bili vrlo konzistentni i nastojali našim aktivnostima unaprijediti odnose između BiH i Hrvatske, rješavati otvorena pitanja i otvarati vrata BiH za bržu institucionalnu integraciju u članstvo Evropske unije. Glavni elementi svakako su u tom pogledu bila tri ključna trenutka, odnosno trenutak podnošenja zahtjeva za članstvo 2016. godine kada je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović bio predsjedatelj Predsjedništva BiH”, rekao je predsjednik hrvatske Vlade.

Drugi ključni trenutak bio je, kaže Plenković, prije dvije godine kada se dodjeljivao status kandidata BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

“Tu smo bili najaktivniji da se taj status dodijeli. Treći trenutak bio je odlučivanje na razini Evropskog vijeća da BiH dobije pozitivnu odluku za otvaranje pristupnih pregovora”, rekao je Plenković zahvalivši Čoviću, ali i predsjedateljici Vijeća ministara BiH Borjani Krišto koja je ”našla političke snage da u kratkom razdoblju donese niz zakona, ali i mjera i odluka koje su bile važne na listi kriterija Evropske komisije”.

Podsjetio je da je Hrvatska glavni prijatelj, zagovaratelj i zemlja koja će uvijek dignuti glas u ime BiH i svih njenih konstitutivnih naroda na putu prema Evropskoj uniji.

“Druga važna tačka je odnos između dvije stranke koje su ključne stranke hrvatskoga naroda u Hrvatskoj i BiH, a to je HDZ, gdje smo prije nekoliko godina odlučili imati intenzivan dijalog, komunikaciju, koordinirati naša stajališta i politike, uvijek zalažući se za ravnopravnost Hrvata kao najmalobrojnijeg, ali jednakopravnog i konstitutivnog naroda u BiH. Mislim da smo na tom području učinili jako puno i da ćemo to nastaviti činiti i dalje”, podvukao je predsjednik hrvatske Vlade.

Nastavit će se, dodaje, uska saradnja dvije sestrinske stranke. Osim toga, i Vlada Republike Hrvatske maksimalno će nastaviti pružati podršku državi, i dalje realizirati brojne projekte na nivou vlada koje će unaprijediti ekonomsku saradnju, razmjenu koja je skoro 4 milijarde eura, investicije, ulaganja, prometnu i infrastrukturnu povezanost, rješavanje svih otvorenih pitanja i biti akter koji je tu za Hrvate, ali i za sve u BiH, da zemlja bolje funkcionira ekonomski i socijalno te da se diže kvaliteta razvoja i standarda.

Plenković je još jednom ocijenio kako su nedjeljni izbori značajni za nastavak evropskog puta BiH i ostvarenje jednakopravnosti tamošnjih Hrvata te ih je pozvao da podupru sadašnju eurozastupnicu Željanu Zovko koja se nalazi na listi HDZ-a.

Related Posts