Beyoncé bi mogla završiti na sudu? Poznata grupa je optužuje za krađu autorskih prava


Beyoncé i Big Freedia suočavaju se s optužbama za kršenje autorskih prava koje je protiv njih podnijela muzička grupa Da Showstoppaz iz New Orleansa. Muzička grupa tvrdi da su morali podići tužbe jer im spomenuti izvođači nisu priznali niti dali naknadu za korištenje njihovog materijala u pjesmama objavljenim 2014. i 2022. godine, piše Daily Mail.

U cijelu priču uključili su se i advokati, a u sudskim spisima navodi se da su spomenute pjevačice, Beyoncé i Big Freedia, počinile radnje „namjernog kršenja autorskih prava, nepoštene trgovačke prakse i neopravdanog bogaćenja“ u dijelovima njihove pjesme ‘Release a Wiggle‘ iz 2002. godine, izvijestio je People nakon pregleda pravnih dokumenata.

Ono što navode kao sporno su dijelovi njihove pjesme koji su navodno korišteni bez dopuštenja na Big Freedijinoj pjesmi ‘Explode‘ iz 2014. i naknadno na Beyoncéinom singlu ‘Break My Soul‘ iz 2022. godine. Njihovi su advokati, u pravnim dokumentima, pojasnili slijed događaja koji je rezultirao podizanjem optužnica.

Članove Da Showstoppaza, Tessu Avie, Kevu Bourgeois, Henrija Braggsa i Briana Clarka, zastupaju advokati iz New Orleansa Shermin Khan i Abid M. Hussain, a također su naveli da su primijetili kako je pjesmu ‘Release A Wiggle‘ izdala i prodavala firma BlackHouse Entertainment, koja ima veze s Big Freedijom.

“S obzirom na korijene koje Big Freedia ima u New Orleansu i na povezanost s BlackHouseom, svaka razumna osoba mogla bi zaključiti da je Big Freedia imala pristup Da Showstoppazovom singlu ‘Release A Wiggle‘“, rekli su advokati, navodi se u pravnim dokumentima koji su dospjeli u javnost.

Dodali su i da je bend pjesmu prvi puta postavio na YouTube 2014. godine, nakon toga su podnijeli zahtjev i dobili registraciju autorskih prava 2022. godine.

Grupa je u pravnim dokumentima rekla da Beyoncé i Big Freedia nisu priznale njihov doprinos i dobile dopuštenje za korištenje njihovih tekstova, melodija i muzičkih aranžmana zaštićenih autorskim pravom, niti dali naknadu za isto.

“Beyoncé i Big Freedia trebaju prestati i odustati od kontinuiranog neovlaštenog korištenja njihovih djela te osigurati naknadu za otuđenu imovinu“, rekli su advokati Da Showstoppaza u podnesku.

Jay-Z je također među optuženicima zbog njegovog rada kao producenta supruge Beyoncé. ‘Break My Soul‘ bio je pravi hit nakon izlaska u junu 2022. Pjesma je bila prvi singl koji je Beyoncé izdala s njenog sedmog studijskog albuma Renaissance. Pjesma je prošle godine osvojila Grammy za najbolju plesnu/elektroničku snimku, a također je bila nominirana za pjesmu godine i ploču godine.

Related Posts