Više od 100 organizacija i 500 istaknutih ličnosti traže da Crna Gora kosponzoriše rezoluciju o genocidu u Srebrenici u UN


Nevladine organizacije u Crnoj Gori, njih 110, i više od 500 istaknutih pojedinaca očekuje od Vlade da Crna Gora kosponzoriše rezoluciju Ujedinjenih nacija o danu sjećanja na genocid u Srebrenici.

Isto su od Vlade zahtijevali i Bošnjačko vijeće, sve opozicione partije, kao i jedna partija koja je dio vlasti, navodi se u saopćenju Koalicije NVO.

“Važno je znati da rezolucija ne sadrži ništa što Crna Gora već nije prihvatila 2009. i 2021. godine usvojivši Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici i Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Rezoluciju zajedno sponzorišu 33 države članice UN, među kojima su Bosna i Hercegovina, Slovenija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija. Vlada odluku o kosponzorstvu može da objavi do glasanja o rezoluciji u četvrtak, 23. maja”, zaključuje se u saopćenju, prenose Vijesti.

Na stranici Akcije za ljudska prava objavljen je sadržaj dopisa od 22. aprila, upućenog premijeru Milojku Spajiću, sa inicijativom da Crna Gora sponzoriše rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici.

“Poštovani gospodine Spajiću, s obzirom na to da će Nacrt rezolucije Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici biti predstavljen 17. aprila ove godine u New Yorku na zatvorenoj sjednici, pozivamo Vas da budete konzistentni u odnosu na dosadašnju poziciju Crne Gore i priključite se državama koje kosponzorišu ovu Rezoluciju.

Budući da se podrazumijeva da će Crna Gora 2. maja glasati za Rezoluciju, smatramo da treba da učini i korak više i pridruži se grupi od trenutno 18 država svijeta koje su je kosponzorisale i koje razumiju važnost izgradnje mira. Od država regiona, do sada su Bosna i Hercegovina, Slovenija i Sjeverna Makedonija objavile da će biti države kosponzorke pomenute rezolucije.

Kao najozbiljnija kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji, Crna Gora mora da pokaže kapacitet ne samo da sprovodi odluke međunarodnih sudova i poštuje svoje međunarodne obaveze, već i da u praksi pokaže da njeguje univerzalne vrijednosti na kojima počiva zajednica kojoj želi da se priključi”, piše, između ostalog, u dopisu.

Related Posts