U toku sprovod Ebrahima Raisija – ali neki demonstranti ne tuguju zbog njegove smrti


Iranski zvaničnici bacili su malo više svjetla na to kako će izgledati sprovod Ebrahima Raisija, iranskog predsjednika koji je poginuo u helikopterskoj nesreći.

Pogreb je podijeljen u nekoliko faza – prva ceremonija započela je danas u osam sati ujutro po našem vremenu u sjeverozapadnom gradu Tabriz.

Mohsen Mansouri, iranski potpredsjednik za izvršna pitanja, rekao je u intervjuu za IRINN da će Raisijevo tijelo zatim biti prebačeno u vjerski grad Qom.

Još jedna procesija započet će ondje u 16.30 sati po lokalnom vremenu (po našem u 15). Odatle će tijela Raisija i ostalih nastradali u helikopteru biti odvezena u glavni grad Teheran.

Vrhovni vođa Ali Khamenei predvodit će zajedničke molitve tokom službene ceremonije.

Pored Raisija, poginuo je i ministar vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana. Desetine hiljada ljudi prisustvuju komemoraciji i ispraćaju.

U četvrtak ujutro, tijelo Raisija bit će prebačeno u Birjand, glavni grad pokrajine Južni Horasan, a zatim konačno u Mashhad gdje će biti pokopan u svetištu šiitskog imama Reze u četvrtak navečer, prenosi Sky News.

Dok se pogrebna povorka Ebrahima Raisija nastavlja u Tabrizu, novinari intervjuiraju ožalošćene.

Hasti Amiri, stanovnik Teherana, rekao je za AP:

“Od trenutka kada smo čuli vijest bili smo zabrinuti što će se dogoditi nama, njemu (Ebrahimu Raisiju. op.a.) i našoj zemlji. Svi smo bili shrvani [kada je objavljena vijest da je umro].”

Mohammad Beheshti, još jedan stanovnik glavnog grada, rekao je da je tužan što je izgubio tako moćnog vođu.

“Bili smo šokirani što smo izgubili takav karakter, karakter koji je Iran učinio ponosnim, a ponizili neprijatelje.

Posebno tokom prošlog mjeseca vidjeli smo kako je njegova moć ponizila Izrael i Ameriku, i kako je Iran uzdignut do veličine”, rekao je on.

Međutim, pojedini demonstranti u Iranu izrazili su “radost” zbog smrti predsjednika Raisija koji je prozvan “teheranskim mesarom”.

Tri Iranca su govorili pod uvjetom anonimnosti zbog straha da će im ući u trag režim u zemlji.

Vođa protesta – koji se trenutno skriva – sugerirao je da je nedjeljna nesreća, u kojoj je također poginuo iranski ministar vanjskih poslova, bila “unaprijed planirana”.

“Možda nismo u svemu, ali odavno je poznata činjenica da je Raisi bio ozbiljan kandidat za zamjenu vrhovnog vođe Khameneija, a možda neki nisu željeli da se to dogodi.

Ali sve u svemu, ovo su bile jako dobre vijesti.

“Sve što mogu reći je da je jedina stvar koja me istinski usrećila u proteklih pet godina bila vijest o Raisinoj smrti”, rekao je on.

Vrijeme tokom kojeg je Raisi vodio Iran uključivalo je velike proteste zbog Mahse Amini – žene koja je umrla nakon što je uhapšena jer navodno nije pravilno nosila hidžab.

Related Posts

1 of 104