Lagumdžija objavio konačni tekst Rezolucije: Srebrenica je vraćena na globalnu scenu. Od toga niko ne može pobjeći


Šutjeli smo negatorima genocida  dok su slavili i “zakazivali” pa “otkazivali” nepostojeća zasjedanja Generalne Skupštine UN kao i dok su se “obračunavali” sa “Rezolucijom o genocidu u Srebrenici 1995” prije nego su je pročitali i dok tekst nije bio ni završen, poručio je Zlatko Lagumdžija, ambasador BiH pri UN-u, na društvenim mrežama, uoči vremena kad će se ova rezolucija naći na stolu Generalne skupštine UN-a.

“Njima je smetala ‘samo’ jedna riječ: GENOCID. Srebrenica je posljednjih mjeseci ponovo vraćena na globalnu scenu – simbol  borbe za pravdu, istinu, pomirenje, učenje, prevenciju genocida i u konačnici simbol borbe protiv negiranja genocida. Od toga niko više ne može ‘pobjeći’, kazao je Lagumdžija

Dodao je da su negatori genocida počeli i slaviti tvrdeći da se zasjedanje odgađa sve dok se ne otkaže, te da za svaki slučaj, eventualno glasanje u kojem bi bili poraženi,  počeli su slaviti kao pobjedu.

“Ovim putem i časne ljude, kao i dušmane, obavještavam.
Danas je usaglašen  konačni tekst Rezolucije o kojem će se Generalna skupština UN izjasniti 23. 5. 2024.
Do tada ćemo biti najbolja verzija nas samih. Učinićemo sve što moźemo  – kao i prethodnu godinu!

Danas usaglašena konačna verzija Rezolucije, koja ce se naći pred svim članicama UN-a u idući četvtak,  nas je dovela do još kvalitetnijeg ‘upeglanog’ teksta sa dva amandmana koja su postali sastavni dio dokumenta o kojem će se glasati”, poručio je ambasador.

Dodao je da prvi izbija argumente lažnim patriotima koji promoviraju nepostojeću krivicu ‘genocidnih naroda’!

“Tekst glasi: ‘Ponavljamo da se  krivična odgovornost po međunarodnom pravu za zločin genocida ne može odnositi na bilo koju etničku, vjersku ili neku drugu zajednicu u cjelini’.

Drugi ukazujem na jačanje jedinstva u različitostima koje nije samo moto EU nego i priroda naše zemlje kao evropske države zasnovane na ovakvim tradicijama.

Tekst glasi: ‘Ponavljamo čvrstu posvećenost da održavamo i jačamo jedinstvo u različitostima u Bosni i Hercegovini”, istakao je Lagumdžija.

Related Posts

1 of 106