Belgijski premijer podnio tužbu protiv radiovoditelja koji je slušaoce pozvao da ga upucaju


Belgijski premijer Alexander De Croo podnio je tužbu protiv lokalnog radio voditelja koji je navodno pozvao slušaoce da ga upucaju.

“Novinar je pozvao slušaoce da ‘nastave uprkos sigurnosti oko tog tipa’ i pomenuo napad na premijera Fica u Slovačkoj”, rekao je direktor komunikacija De Crooa Barend Leyts u objavi na društvenim mrežama.

Slovački premijer Robert Fico – koji je trenutno u “stabilnom, ali veoma teškom” stanju – upucan je u srijedu popodne. 71-godišnji muškarac Juraj Cintula optužen je za ubistvo u pokušaju.

“Pozivanje na nasilje je kažnjivo. Pritužba je podnesena policiji Waregem. Premijer nastavlja svoju kampanju”, rekao je Leyts. U Belgiji bi se trebali održati savezni izbori 9. juna.

Kako prenosi informativni kanal flamanskog javnog emitera VRT, voditelj na lokalnoj radiostanici Waregem1 je rekao : „Svima onima koji razmišljaju o pucanju na Alexandera De Crooa, ali se ne usuđuju to učiniti zbog sigurnosti tog tipa. Vidite da je moguće oboriti premijera. Zato bih rekao: samo naprijed.”

U saopćenju, Waregem1, koji se emituje iz belgijske pokrajine Zapadna Flandrija, rekao je da je odmah suspendovao voditelja, uz obrazloženje da je “potpuno pogrešno procijenio tajming i kontekst i stoga nije mogao dati ovu izjavu”.

“Jučer je u Waregem1 došlo do pogrešne izjave jednog zaposlenog. Voditelj kaže da je to mislio na razigran način, ali nije tako ispalo. Izvinjava se slušaocima i Waregemu1”, navodi se u saopćenju.

Related Posts