Rođen u Zenici jer nije bilo bolnice u Žepču, studira ekonomiju, a na Euru je glavna uzdanica komšija


Anti Budimiru je prošle jeseni opet zasjalo sunce u redovima reprezentacije Hrvatske. Sjajni napadač još je jednom postao priča dana nakon što je svojim golom odveo Hrvatsku na Euro u Njemačku.

Budimir je već dugo uz reprezentaciju, no nije toliko bio eksponiran. Sudjelovao je i na Svjetskom prvenstvu u Katru, no nakon Katra ga nije bilo.

Budimir je rođen u Zenici jer u njegovom Žepču nije bilo bolnice.

Iza Budimira stoji stvarno vrhunska priča. Naime, Vatreni brine o svojoj budućnosti. Iako igra u jednoj od najjačih liga svijeta, španskoj Primeri gdje zarađuje preko milion eura godišnje, hrvatski nogometaš uz to studira ekonomiju u Zagrebu gdje će uskoro diplomirati.

Uzoran je student, a uskoro bi mogao i diplomirati. Uz sve to, jako je inteligentan, a da nije nogometaš, vjerojatno bi imao i dobru poslovnu karijeru.

Budimir nije bio baš poznat u očima svjetske javnosti, no zbog jedne priče postao je jako omiljen, pogotovo među navijačima Osasune.

Budimir je prošle godine pomogao starijoj ženi, oboljeloj od raka dojke, da stigne na vrijeme u bolnicu na sjeveru Španije, što je potaknulo ženinu kćerku da preko društvenih mreža zahvali Osasuni što dovodi u klub “dobre ljude, a ne zvijezde”.

Mari Carmen Sierra Castillo rodila se prije 78 godina u Carcastillu, mjestu s 2455 stanovnika, na sjeveru Španije. Ondje je živjela 45 godina, no zbog zdravstvenih problema morala se odseliti u 70 kilometara udaljeni grad Pamplonu.

Mari Carmen redovito odlazi u bolnicu na odjel onkologije zbog raka dojke koji joj je otkriven prije 32 godine. Kako bi stigla na vrijeme, koristi se taksijem, ali tog jutra taksi se nikako nije pojavljivao. Vrijeme je prolazilo, kiša sve jače pljuštala, kada je ugledala 190 centimetra visokog mladića koji joj se učinio poznatim.

Mladić je bio Ante Budimir, reprezentativac Hrvatske i napadač Osasune. Nakon kratkog ugodnog razgovora shvatili su da su komšije, piše Gol.hr. Budimir se ponudio odvesti je svojim automobilom na pregled u bolnicu. Tokom puta su razgovarali o njezinoj porodici, situaciji u klubu Osasuni, a 31-godišnji nogometaš saznao je koliko je Mari Carmen privržena Crvenima iz Pamplone.

Kada se Mari Carmen vratila kući ispričala je anegdotu svojoj kćeri Myriam, koja je razgaljena odlučila podijeliti priču na društvenim mrežama.

“Mislim da nikada nisam podijelila nešto intimno, vezano za porodicu, na društvenim mrežama. Ne znam ni sama zašto ovo sada radim, zbog suzbijanja straha, da se isplačem ili jednostavno da izbacim iz sebe sve što osjećam”, napisala Myriam na Instagramu.

Kada je imao samo šest mjeseci njegova je porodica pobjegla u Hrvatsku, u kojoj je Ante i odrastao. Kroz život je imao veliku tragediju. Naime, njegov otac je poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Zbog toga je Antu i njegove dvije sestre odgajala njegova samohrana majka, a iako nisu živjeli raskošnim životom, ništa im nije nedostajalo.

”Rat i sve okolnosti su utjecale na to da napustimo dom i 1992. godine dođemo u Veliku Goricu. Tata mi je poginuo u automobilskoj nesreći. Mama Janja je sa mnom i dvije sestre Irenom i Renatom došla u Turopolje. Mama se žrtvovala za nas, sve nam je omogućila”, rekao je Budimir za 24 sata.

Related Posts