U Mađarskoj se dogodio politički potres kakav se ne pamti 20 godina


Vladajuća mađarska stranka Fidesz na putu je da ostvari najgori rezultat ikada na izborima za Evropski parlament, nakon što su rani rezultati pokazali da je prvi Orbanov protukandidat osvojio više od 30 posto glasova u nedjelju.

Péter Magyar — bivši član vladajuće stranke koji se, u međuvremenu odmetnuo od Orbana i postao ljuti politički rival — i njegova stranka Tisza osvojili su 30,1 posto, s 84 posto prebrojanih glasačkih listića u ovom trenutku. Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana osvojio je 44,2 posto, znatno niže nego što su predviđale ankete.

Vrijedi spomenuti da je Fidesz samo jednom osvojio manje od 50 posto glasova u posljednjih dvadeset godina, osvojivši 47,4 posto glasova na izborima 2004. godine. Ostanu li preliminarni rezultati ovakvi, Orban će u Evropski parlament dati 11 zastupnika, a Magyar sedam.

Nedjeljni rezultat je “velika pobjeda za Pétera Magyara i veliki neuspjeh za Fidesz”, izjavio je za Politico Péter Krekó, izvršni direktor nezavisnog think tanka Political Capital. “Fidesz je dobio pravog izazivača.”

Bivši dužnosnik stranke Fidesz, a inače i bivši suprug bivše mađarske ministrice pravosuđa Judit Varga, Magyar je, izgleda, potaknuo glasače vrlo vokalnim nastupima o korupciji Orbanovog režima. Obećao je povući i milijarde iz EU fondova namijenjenih Mađarskoj koje je Brisel u međuvremenu zamrznuo zbog zabrinutosti za vladavinu prava u Orbanovoj Mađarskoj.

“Ovo je Orbanov Waterloo, početak kraja”, rekao je Magyar nakon prvih rezultata.

“Danas su održana dva izbora i na oba smo pobijedili”, uzvratio je Orban na postizbornom skupu u Budimpešti, govoreći o lokalnim izborima u Mađarskoj koji su održani istog dana. “Osvojili smo važne pobjede u teškoj borbi.”

Glasanje je također obilježio visok odaziv, s 58,7 posto birača koji su izašli u nedjelju, u poređenju s 43,4 posto na izborima za EU 2019, piše jutarnji.hr.

Related Posts