Pad i let: Oglasili se Macron i Le Pen. Evo šta kažu


Stranka Nacionalni skup je dobila 31,5 posto podrške u Francuskoj prema izlaznim anketama u nedjelju, postavši prva francuska stranka koja je dobila više od 30 posto glasova na evropskim izborima od 1984. godine.

Stranka krajnje desnice Nacionalni skup (RN) osvojila je 31,5% glasova na evropskim izborima u nedjelju, ostavivši iza sebe renesansu predsjednika Emmanuela Macrona, prema prvim izlaznim anketama.

Macronova Renesansna stranka, koju predvodi Valerie Hayer, dobila je 15,2% glasova – čak ni polovinu podrške Nacionalnog skupa – što je pad u odnosu na 22% koliko je dobila na izborima 2019. godine. Nacionalni skup je, s druge strane, zabilježio rast podrške za osam bodova u odnosu na 23% koliko je dobio prije pet godina, piše euronews.

Usred poraza, predsjednik Macron je najavio da će raspustiti nacionalnu skupštinu.

“Ne mogu se pretvarati da se ništa nije dogodilo”, rekao je Macron.

Macron je također upozorio da “porast nacionalista i demagoga predstavlja prijetnju ne samo našoj naciji već i našoj Evropi i mestu Francuske u Evropi i svijetu”.

Lider stranke Nacionalni skup, 28-godišnji Jordan Bardella, pozdravio je rezultate “sa veoma visokom odgovornošću duha”, “poniznošću” i “gravitacijom”.

Tokom pobjedničkog govora u Parizu, rekao je da je rezultat “jasna poruka upućena Emmanuelu Macronu i evropskim liderima i označava odlučnost naše zemlje da vidi kako Evropska unija mijenja smjer.”

Predsjednica RN Marine le Pen rekla je da je francuski narod dao “veoma jasnu poruku” Macronu.

„Oni više ne žele tehnokratsku, nadzemnu evropsku konstrukciju i sve brutalniju koja negira njenu historiju, krši njene temeljne prerogative i koja rezultira gubitkom uticaja, identiteta i slobode.

Stranka Nacionalni skup uspjela je privući biračko tijelo “organizirajući kampanju nacionalnog izgleda, a ne evropsku”, rekao je za Euronews Francesco Sismondini, analitičar izbornih anketa. Glavni interes stranke bio je da im “utre put” za nacionalne izbore 2027. i “uspjeli su”, dodao je.

Na trećem mjestu, ljevičarski Place Publique, predvođen Raphaëlom Glucksmannom, dobio je 14% glasova. Ubrzo nakon što su rezultati objavljeni, on je na konferenciji za novinare rekao da “nema duše da slavi” jer je Evropa svjedok “talasa koji duboko potresa naše demokratije”.

“Suočeni s povratkom rata u Evropu i usponom ekstremne desnice, mi ćemo ustati”, rekao je Glucksmann.

La France Insoumise je dobio 8,7% glasova, a slijede Republikanci sa 7,2% i Reconquête sa 5,5%. Zeleni su dobili 5,2%.

Šefica Zelenih Marie Touissant rekla je da je poraz “suh” i “gorak” i da otvara vrata “svim rizicima”.

“Suočeni s ratom koji se vodi protiv ekologije, mi idemo unazad”, rekao je Toussaint u govoru nakon objavljivanja prvih rezultata.

Related Posts

1 of 104