Njemačka ima plan za rat u Evropi. Obavezna regrutacija i formiranje bunkera


Prvi put nakon Hladnog rata, Njemačka je ažurirala svoje planove u slučaju izbijanja rata u Evropi. Dokument na 67 stranica, poznat kao Okvirna direktiva za cjelokupnu odbranu, objavljen je ove sedmice, a opisuje potpunu transformaciju svakodnevnog života njemačkih građana u slučaju rata, piše CNN.

U dokumentu stoji da će se, u slučaju rata, vratiti obavezno novačenje u vojsku, kvalificirani radnici stariji od 18 godina mogli bi raditi određene poslove, poput onih u pekarama i poštanskim uredima, a moguće je i da im bude zabranjeno dati otkaz. Liječnici, psiholozi, medicinske sestre i veterinari, prema dokumentu, radili bi u vojnim i državnim službama.

U slučaju smanjenja opskrbe hranom, vlada će stvoriti zalihe hrane kako bi građanima osigurala “jedan topli obrok dnevno”. Rezerve bi uključivale hranu poput riže, mahunarki i kondenziranog mlijeka. Ostali ključni resursi poput benzina i nafte također bi se mogli racionalizirati kuponima ako postanu oskudni.

Također se navode mjere civilne zaštite, koje uključuju pretvaranje podzemnih stanica u improvizirane bunkere i pripremu bolnica za priljev pacijenata. Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da je potrebno da se država bolje naoruža s obzirom na rusku agresiju. “Ruska agresija potpuno je promijenila sigurnosnu situaciju u Evropi – prije svega među našim istočnim partnerima u EU i NATO-u, kao što su baltičke države, ali i zbog hibridnih prijetnji poput kibernetičkih napada, špijunaže i dezinformacija”, rekla je.

“Uz sve zaštitne mjere naših sigurnosnih vlasti i vojno odvraćanje te odbranu, moramo dodatno ojačati i civilnu zaštitu”. U dokumentu se upozorava da se njemačke bolnice moraju pripremiti za liječenje velikog broja pacijenata tokom dugog razdoblja, kao i to da, ako izbije rat, njemačko stanovništvo ne može računati na to da će se “pomoć koju organizira vlada” pružiti odmah, zbog mogućnosti “da se istovremeno dogodi šteta na velikom broju lokacija”.

Stoga, navodi se, civili moraju biti spremni prvo pomoći sebi, kao i pružiti pomoć susjedima gdje je to moguće. Podrumi, podzemna parkirališta i stanice podzemne željeznice trebali bi se koristiti kao privremeni bunkeri, navodi se u dokumentu. Njemačka radiotelevizija i digitalni mediji po zakonu će morati odmah podijeliti važne vladine informacije. Vlasti će imati ovlasti evakuirati civile u određena područja, ali pritom ne bi trebali razdvajati porodični. Iako se očekuje da njemačke meteorološke službe nastave raditi i u slučaju vanrednog stanja, vlasti bi mogle zabraniti ili ograničiti objavljivanje prognoza.

Related Posts