“Zombi” kompanije prijete svijetu. Njihov slom milione bi ostavio bez posla


Nazivaju ih “zombijima”, kompanije toliko opterećene dugovima da teturaju na rubu opstanka, jedva plaćaju čak i kamate na kredite i često ih samo loš poslovni udarac dijeli od konačnog umiranja.

Analiza Associated Pressa pokazala je da je njihov broj porastao na gotovo 7.000 širom svijeta – 2.000 samo u Sjedinjenim Američkih Državama – pogođenih godinama gomilanja jeftinih dugova praćenih tvrdoglavom inflacijom koja je sada gurnula troškove na najviše u deceniji.

A sada bi se mnogi od tih uglavnom malih i srednjih “hodajućih ranjenika” uskoro mogli suočiti s danom obračuna, s rokom dospijeća stotina milijardi dolara zajmova koje možda neće moći vratiti.

“Bit će zdrobljeni”, rekao je generalni direktor Valens Securitiesa Robert Spivey o najslabijim “zombijima”.

Investitor iz Miamija Mark Spitznagel je dodao:

“Sat otkucava.”

“Zombiji” se obično definiraju kao firme koje nisu uspjele zaraditi dovoljno novca od poslovanja u posljednje tri godine da plate čak ni kamate na svoje kredite.

AP-ova analiza pokazala je da je njihov broj skočio u posljednjoj deceniji za trećinu ili više u Australiji, Kanadi, Japanu, Južnoj Koreji, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, uključujući firme koje predvode Carnival Cruise Line, JetBlue Airways, Wayfair, Peloton, italijanski Telecom Italia i engleski nogometni div Manchester United.

Istini za volju, broj firmi općenito se povećao tokom proteklog desetljeća, što otežava poređenje, ali čak i ograničavajući analizu na firme koje su postojale prije deset godina, “zombiji” su skočili za gotovo 30%.

Među njima su komunalna preduzeća, proizvođači hrane, tehnološke kompanije, vlasnici bolnica i lanaca staračkih domova čije su slabe finansije otežale njihov odgovor na pandemiju te firme za nekretnine koje se bore s polupraznim poslovnim zgradama u centru velikih gradova.

Kako je broj “zombija” rastao, tako je rasla i potencijalna šteta ako budu prisiljeni podnijeti zahtjev za stečaj ili trajno zatvoriti svoja vrata.

“Zombi” kompanije u AP-ovoj analizi zapošljavaju najmanje 130 miliona ljudi u desetak zemalja…

Related Posts