Danas svečano otvorenje džamije u ulici Ahmeda Rizve u Vogošći


Svečano otvorenje džamije u ulici Ahmeda Rizve, džemat Vogošća, bit će održano u subotu, 8. juna, s početkom u 11.30 sati.

Kako je za Agenciju MINA naveo Muslija-ef. Čeliković, imam džemata Vogošća, izgradnja džamije je počela 2011. godine, na inicijativu džematlija.

“Džematlije ovog područja su iskazale želju i ukazale na potrebu za izgradnjom džamije. Izgradnja je počela 2011. godine, Općina nam je dala zemljište, a prije pet godina je džamija i stavljena u funkciju. Najveći dio oko izgradnje džamije su iznijele same džematlije, a mnogi su nas podržali”, kazao je on.

Naglasio je da je sve spremno za svečano otvorenje i da se nadaju prisustvu velikog broja gostiju.

“U ime džemata pozivamo sve one koji su u prilici da budu sa nama u subotu, da podijelimo radost”, poručio je Čeliković.

Protokolom su predviđena obraćanja domaćina, predstavnika Islamske zajednice i predstavnika vlasti, te prigodan program, nakon čega će džamija biti proglašena svečano otvorenom.

U skladu sa tradicijom bosanskohercegovačkih muslimana, dan prije svečanog otvorenja, večeras će biti proučen mevlud u periodu između akšama i jacije. Tom prilikom će biti uručene i zahvalnice onima koji su doprinijeli procesu izgradnje džamije.

Related Posts