Američke organizacije provele istraživanje: Građane pitali za koga bi glasali, lideri Trojke popularniji od Izetbegovića


Dvije američke nevladine organizacije provele su istraživanje o rejtingu stranaka u FBiH, a Raport je dobio uvid u dio rezultata ovog istraživanja.

Naime, NDI i IRI dvije su utjecajne američke organizacije koje su specijalizirane za demokratizaciju društva i funkcioniraju u brojnim državama svijeta.

Istraživanja su, kako nam je rečeno, rađena na nivou cijele BiH i to krajem februara, a početkom marta.

Pitanje je glasilo: ‘Za koga biste glasali?’, a ono je rađeno nasumično i nije se vodilo bilo kakvim izborni jedinicama.

Zanimljivo je da se razultati istraživanje IRI-a i NDI-a skoro pa poklapaju, samo je kod jedne stranke zabilježen drugačiji rezultat.

Nezvanične informacije koje smo dobili iz stranaka koje imaju sjedište u FBiH, a kojima je ovo istraživanje pokazano su: Prema IRI-ju, SDA ima 19 posto, SDP 10 posto, DF sedam posto, NiP četiri posto, Naša stranka dva, a Stranka za BiH isto dva posto.

Rezultati istraživanja NDI-ja su skoro identična i razlikuje se samo procent Naše stranke – prema njima oni imaju tri posto.

No, IRI je zvanično objavio veliku regionalnu anketu u kojima su građane država regiona pitali razna pitanja – od toga kojim medijima i institucijama vjeruju, koje političare vole, šta misle o EU, Ukrajini, koje države smatraju prijateljskim itd.

Tu se došlo do zanimljivih rezultata kada su u pitanju lideri u BiH.

Kada su pitali građane o kojem političari imaju vrlo dobro, dobro ili loše mišljenje rezultati su ovakvi:

Dakle, Komšić uživa vrlo povoljno ili povoljno mišljenja kod ukupno 42 posto ispitanih građana. Slijedi ga Eledmedin Konaković sa 30 posto, Nermin Nikšić sa 27 posto te Edin Forto sa 25 posto. Zanimljivo je da je Bakir Izetbegović uživa lijepo mišljenje kod tek 24 posto ljudi.

Na gornjem grafikonu vidite nacionalnu podijeljenost ispitanih građana o tome šta misle o političkim liderima.

No, nešto drugačija situacija je bila kada su pitali građane kome vjeruju.

Related Posts