Forto: Digitalna transformacija je ključna za brži i jednostavniji rad vozača


Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto rekao je na otvaranju konferencije “AI Crossroads: Shaping the Future of Traffic and Communications” da je digitalna transformacija ključna za brži i jednostavniji rad vozača.

“Prvi smo u regionu koji smo digitalizirali poslovne procese i uspostavili digitalne registre cestovnih prijevoznika, vozila i vozača i stvorili preduvjete za digitalizaciju prometnih dozvola putem savremenog portala, a u cilju povećanja transparentnosti poslovnih procesa. Također, sa Srbijom smo inicijator digitalizacije cjelokupnog procesa izdavanja prometnih dozvola, što je već prihvaćeno i kao projekat započeto u okviru aktivnosti koje provodi Prometna zajednica na regionalnom nivou”, istakao je Forto.

Govoreći o digitalnoj transformaciji u sektoru prometa, on je naglasio kako je cilj pružiti podršku razvoju sistema za lakši i brži prelazak granice. Digitalna transformacija u ovoj oblasti je prijeko potrebna i hitna, posebno sa aspekta smanjenja vremena čekanja vozača na graničnim prijelazima, naročito sa EU.

“Te aktivnosti provodimo uporedo sa našim zalaganjima za liberalizaciju prometnog tržišta, jer smatramo da bi to doprinijelo našem prometnom sektoru i olakšalo poslovne procese. Naš zajednički konačni cilj jeste da, uz nekoliko klikova, putem informacionog sistema, nadležni organi zemalja provedu postupak i izdaju potrebne dozvole u digitalnom formatu, umjesto višemjesečnih postupanja koje danas imamo u praksi. Osim toga, na konferenciji imamo entuzijaste koji u Sarajevu žele otvoriti institut za vještačku inteligenciju. Trebamo se usmjeriti na ono najbolje u svijetu i ono što prednjači u odnosu na druge i takvi će projekti sigurno imati moju podršku”, izjavio je Forto.

Konferenciju je organizirao Fakultet za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, a otvorili su je ministar Forto, dekan Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Amel Kosovac i direktor Stalnog sekretarijata Prometne zajednice Matej Zakonjšek, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Related Posts