Šta je Dodika ‘prepalo’ pa je bijesan izletio sa sastanka s Varhelyijem?


Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izletio je prekjučer sa sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem bijesan.

Iz izjave koju je dao dalo se naslutiti da se Dodiku ne sviđaju novi uvjeti koje Evropska komisija stavlja pred BiH u smislu otvaranja pregovara, ali i dobivanja ozbiljnih para kroz Plan rasta.

Dodik je spominjao neki veto i to ‘da niko nije budala’.

“A sad pokušavaju kroz Plan rasta da nas uvuku u još žešće probleme, kao da se ukine neka priča o pravu veta, kao ne mora se to provesti neka stoji tu tako, pa ćemo vidjeti šta s tim. Pa nije ovdje niko blesav i naivan. Oni su nas doveli do debakla, ovo će teško ići dalje”, rekao je Dodik.

Čudno je da Dodik evropski Plan rasta, kroz koji bi BiH trebala dobiti čak 1,5 milijardi KM, predstavlja kao problematičan i opasan. Posebno kada se zna da je entitet koji vodi u finansijskoj dubiozi.

Pa šta je to Varhelyi tražio od lidera vladajućih stranaka pa se Dodik toliko ‘prepao’?

Prema informacijama Raporta, Varhelyi je na sastanku s liderima stranaka iznio zahtjev o nastavku ukidanja etničkog glasanja.

Posebno u upravnim organima u BiH, a treba krenuti od Konkurencijskog vijeća i Vijeća za državnu pomoć.

Varhelyi je kazao da se to treba ukinuti jer se ne može u EU s takvim načinom glasanja, a da će na red doći i Vijeće ministara kao i druge agencije, ustanove i komisije, ali da sad to nije ‘prioritet’.

Dodik je naravno iznio svoj stav da to nije moguće i da je to garant za narode da neće biti prevareni.

Međutim, tu su ga podsjetili da je SNSD već pristao ukinuti etničko glasanje u Komisiji za sukob interesa i da tu nema problema.

S druge strane, kako saznajemo, Delegacija EU u BiH vodi već ‘polutajne’ pregovore sa SNSD-om oko ukidanja etničkog glasanja i navodno su pristali da se krene s tim u Konkurencijskom vijeću i Vijeću za državnu pomoć.

Dogovoreno je međutim, da se objavi saopćenje u kojem se to neće eksplicitno navoditi, jer su se iz SNSD-a žalili da ih je opozicija žestoko kritizirala zbog ukidanja etničkog glasanja u Komisiji za sukob interesa.

Related Posts