Predstavljeno drugo izdanje knjige “Libanon na Neretvi” Dragana Markovine


Drugo izdanje knjige Dragana Markovine „Libanon na Neretvi – Kultura sjećanja i zaborava“ predstavljeno je u Sarajevu u okviru History Festa.

Knjiga je posvećena Mostaru, apsurdu podjela u vremenu zla koje se nadvilo nad tim gradom na Neretvi uoči i tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini.

Promocija djela je protekla u formi dijaloga, tačnije autorovih odgovora na pitanja promotora Edina Salčinovića, publiciste i književnika.

Na jedno od pitanja je Markovina odgovorio da je ovo njegovo djelo pokušaj da razumije kako je došlo do zla i podjela, a na drugo pitanje je kazao da je Mostar bio sredina s velikim brojem miješanih brakova u vrijeme socijalističke Jugoslavije. Podatak da je takvih brakova u bivšoj zajedničkoj državi bilo najviše baš u Mostaru je tamošnji naširoko prihvaćen mit, ali ako je i samo mit, nije daleko od istine, dodao je autor knjige.

Od većih gradova, za Mostar se ipak može reći da je i sad višenacionalna sredina, kazao je također, napominjući da se ljudi uprkos svemu sastaju i druže i sve se smije samo ne problematizirati devedesete godine proteklog vijeka.

Za knjigu Dragana Markovine je prof. dr. Nerzuk Ćurak ranije kazao da je zanimljiva iz nekoliko razloga, ponajprije jer se autor u njoj ogolio, preispitujući sebe i svoje stavove, obračunavajući se sa sva tri nacionalizma na odmjeren način, ali vodeći računa o istini.

“Alija Isaković je prije rata za Mostar napisao: ‘Da ovaj grad nije raj, bio bi pakao“. Tu rečenicu Markovina je obrnuo i kazao ‘Da ovaj grad nije pakao, bio bi raj’ i upravo u toj metatezi krije zapravo cijeli sadržaj knjige”, rekao je o ovom djelu Mile Stojić.

Izdavač „Libanona na Neretvi“ je University Press.

Related Posts