Savez udruženja penzionera USK: Isporuka ogrjeva ide po planu, dogovoreno banjsko liječenje


Savez udruženja penzionera Unsko-sanskog kantona aktivno radi na osiguravanju bolje kvalitete života za svoje članove, a trenutno su fokusirani isporuku ogrjevnog drveta i organizaciju banjskog liječanja.

Prema riječima predsjednika Saveza udruženja penzionera USK Mirsada Terzića, isporuka drveta teče po planu i nada se da će sve predviđene količine biti isporučene do 30. septembra 2024. godine.

“Dosad nije bilo primjedbi na kvalitetu i količinu drveta, što je pohvalno s obzirom da smo ranijih godina imali određenih problema. Ovo je jedna od ključnih stvari za penzionere jer se većina njih grije na drva i jako je važno da ga dobiju na vrijeme. Ranije smo imali slučajeva kašnjenja isporuke što je mnogim penzionerima stvaralo velike probleme. Radi se o populaciji koja uglavnom živi od penzije i ogrijev nabavlja preko Saveza udruženja penzionera USK-a”, ističe Terzić.

Federalni savez PIO/MIO dodjelio je 900.000 KM federalnom savezu udruženja penzionera od čega je Unsko-sanski kanton dobio 59.000 KM koja će biti utrošena za financiranje desetodnevnog tretmana banjskog liječenja.

“Ova sredstva će omogućiti penzionerima da se zdravstveno oporave i uživaju u blagodatima ove vrste liječenja u renomiranim ustanovama. Neki penzioneri su se odlučili za liječenje u Liječilištu Gata, dok su drugi izabrali Liječilište u Fojnici. Termin za Fojnicu je dogovoren za 11. juni, dok će tretmani u Gati trajati do 31. decembra. Pored toga, očekujemo i sredstva od Federalnog ministarstva rada u iznosu od oko 60.000 KM koja ćemo dobiti preko Federalnog saveza udruženja penzionera. Mi smo ta sredstva već raspodjelili i ona su namijenjena socijalno ugroženim članovima za nabavku lijekova i druge neophodne potrepštine”, kaže Terzić.

Iz Saveza udruženja penzionera USK ističu kako će se nastaviti dalje boriti za prava svojih članova i tražiti načine da poboljšaju njihov životni standard.

Related Posts