Engleskoj se 30 godina nije desilo ono što je sinoć protiv Zmajeva


U iznenađujućem potezu, Engleska je na teren protiv Bosne i Hercegovine poslala 11 igrača, a nijedan nije iz Arsenala, Manchester Cityja, Manchester Uniteda i Tottenham Hotspura po prvi put od novembra 1994. godine.

Ova značajna odluka o sastavu označava eksperimentalni pristup reprezentacije, vraćajući se na njihovu utakmicu protiv Nigerije prije gotovo tri desetljeća.

Odluka da nijedan igrač iz četiri velika kluba ne bude u početnom sastavu Premier lige podsjeća na odabir za prijateljsku utakmicu protiv Nigerije 1994. godine.

Tada u sastavu Engleske nije bilo predstavnika ovih moćnih klubova, što je bila rijetkost u moderno doba s obzirom na njihovu dominaciju u engleskom fudbalu.

Ovaj bi potez mogao signalizirati promjenu strategije, potencijalno nudeći priliku igračima iz manje istaknutih klubova da zablistaju na međunarodnoj sceni.

Gareth Southgate ovim potezom pokušao je testirati dubinu i svestranost nacionalne ekipe, pružajući priliku talentima u usponu da se dokažu. Ovaj bi pristup također mogao pomoći u izgradnji kohezivnije i prilagodljivije ekipe, manje ovisne o igračima iz vrhunskih klubova.

Related Posts