Bošnjačko prokletstvo Srebrenice


Bošnjačko prokletstvo Srebrenice – drugačije se ne može opisati odluka tzv. probosanskih stranaka da u mjestu koje je simbol najvećeg stradanja Bošnjaka, genocidom obilježenoj Srebrenici, na predstojeće lokalne izbore izađu razjedinjeni – sa tri različita kandidata za načelničku poziciju!

Time su praktično otvorili put da negatori genocida u ovom gradu nastave realizaciju misije čiji je najnoviji cilj čak i doslovno brisanje Srebrenice, odnosno promjenu imena ovog grada – i sve to na sasvim legalan način – kroz općinske institucije, na čelu sa načelnikom.

Prvi kandidat iz bošnjačkih redova koji je najavio kandidaturu je Hamdija Fejzić koji uživa podršku SDA.

SDP, DF, NiP i Naprijed su “odgovorili” podrškom Muhamedu Avdiću. No, tu nije bio kraj – svog čovjeka za utrku ima i Stranka za BiH u Faruku Đoziću.

Iz perspektive predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji već najavljuje promjenu Srebrenice, i njegovog SNSD-a, bolju stvar nisu mogli napraviti.

Ne promijeni li se nešto drastično i spomenute stranke ne okupe oko jednog kandidata iz bošnjačkih redova, jasno je da je put za pobjedu na lokalnim izborima u oktobru aktuelnog načelnika Mladena Gruijčića, praktično trasiran.

I ako se zaista desi da SDA, SDP, NiP… izađu na oktobarske izbore za načelnika Srebrenice razjedinjeni, neće moći kriviti nikoga drugog osim vlastitog sitnog političnog šićara kad Grujičić slavodobitno počne sprovoditi u djelo ono za što kaže da je zasad samo ideja, ali ne treba nimalo sumnjati, pogotovo nakon Dodikovog miga, da će uskoro prerasti u jasnu inicijativu – a to je promjena imena Srebrenice.

I tu uz više nego cinično obrazloženje.

“Sigurno je da je Srebrenica oskrnavljena Rezolucijom (Rezolucija o genocidu u Srebrenici koja je usvojena u Ujedinjenim narodima) i da je njeno ime oblaćeno i stavljeno na spisak nepoželjnih mjesta za življenje i za investiranje, što mi ne želimo da dozvolimo”, jasna je poruka Grujičića.

Iil možda ipak nije?

Related Posts