Kako smršati ako ste stariji od 60? Najbolje dijete za seniore


Formula za zdravu težinu postaje sve složenija kako starimo, zahvaljujući promjenama u našem metabolizmu, prehrambenim potrebama i cjelokupnom fizičkom stanju.

Iako je sve kompleksnije održati vitku liniju s godinama, uz ispravan pristup prehrani i tjelovježbi, možete postići svoje ciljeve mršanja ili održavanja težine bez žrtvovanja zdravlja.

Ciljevi mršanja nakon 60

Iako ne možemo stisnuti pauzu, možemo pomoći usporiti proces starenja tako da pazimo šta unosimo u svoje tijelo. Kao i kod većine važnih stvari u životu, ravnoteža je ključna, stoga ne preskačite obroke i ne izbjegavajte cijele skupine namirnica.

Mediteranska prehrana, s naglaskom na svježe namirnice, zdrave proteine, cjelovite žitarice i druge namirnice bogate hranjivim tvarima, dobra je opcija, ističe Siera Holley, dijetetičarka na Medicinskom centru Wexner State University u Columbusu u gradu Ohio. Mediteranska prehrana također je na prvom mjestu najboljih dijeta američkog New & World Reporta u posljednjih sedam godina.

Općenito zdrava prehrana za starije osobe također je ‘dobro uravnotežena uz vođenje računa o ključnim pitanjima, kao što su historija bolesti, preferencije okusa i teksture, problemi sa žvakanjem ili gutanjem, pokretljivost i životno okruženje’, dodaje ona.

Ako istražujete nove planove prehrane ili tražite najbolji način za mršanje nakon 60. godine, razmislite o ovim strategijama:

     Odredite svoje prehrambene potrebe.

     Ograničite prerađenu hranu i dodane šećere.

     Jedite obroke biljnog porijekla.

     Shvatite koliko kalorija treba starijim osobama.

     Postavite realne ciljeve težine.

     Ne preskačite proteine.

     Dajte prioritet ključnim nutrijentima koji su vam potrebni za mršanje i opće zdravlje.

     Neka vaša dijeta bude jednostavna.

     Vodite računa o zdravlju srca i izbjegavajte keto dijetu.

     Kontrolirajte šećer u krvi.

     Održavajte hidrataciju.

     Slušajte svoje tijelo.

     Ostanite motivirani.

Related Posts