Vlasti u Gazi: Izrael proveo politiku “spaljene zemlje” u kampu Jabalia


Lokalne vlasti u Gazi u petak su saopćile da je izraelska vojska sprovela politiku „spaljene zemlje“ tokom svog upada u izbjeglički kamp Jabalia u sjevernom Pojasu Gaze, ostavivši za sobom ogromne razmjere razaranja u domovima i infrastrukturi kampa.

Izraelska vojska u potpunosti se povukla iz područja kampa Jabalia i njegove okoline nakon ofanzive koja je trajala 20 dana.

Selame Maruf, šef Kancelarije za medije vlade Gaze, rekao je da scene iz kampa Jabalia razotkrivaju zločine koji su tamo počinjeni nad kućama i javnim objektima, uključujući pijace i groblja.

Istakao je da su medicinske ekipe pronašle na desetine leševa ubijenih tokom upada, dok nastavljaju da tragaju za desetinama nestalih ispod ruševina kuća i skloništa.

U izraelskim napadima od 7. oktobra do sada je ubijeno više od 36.200 Palestinaca, a ranjeno je 82.000 osoba.

Gotovo osam mjeseci nakon početka izraelskog rata, ogromni dijelovi Gaze su u ruševinama tokom blokade hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u posljednjoj presudi naredio Tel Avivu da odmah prekine operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze u kojem je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.

Related Posts