Josep Borrell: Rat se sada mora završiti


Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izrazio je u petak podršku mapi puta za „trajni prekid vatre i oslobađanje talaca“ koji je najavio američki predsjednik Joe Biden.

„Sva naša podrška Joeu Bidenu i mapi puta ka trajnom prekidu vatre i oslobađanju talaca što vodi trajnom prekidu neprijateljstava, povlačenju IDF-a i započinjanju napora za obnovu”, naveo je Josep Borrell na društvenoj mreži X.

U objavi je naglasio:

“Rat se sada mora završiti”.

Biden je ranije rekao da je Izrael predstavio palestinskoj grupi Hamas dogovor u tri faze koji će okončati sva neprijateljstva u opkoljenom Oojasu Gaze i osigurati oslobađanje talaca.

Američki predsjednik apelovao je na Hamas da prihvati sporazum i pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da se odupre pritisku članova vladajuće koalicije koji se protive tom planu.

Izrael je nastavio svoju brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN-a kojom se zahtijeva hitno primirje.

Izrael je ubio više od 36.200 Palestinaca u Gazi od prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra 2023. godine.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u posljednjoj presudi naredio Tel Avivu da odmah prekine operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze u kojem je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.

Related Posts