Amerikanci voze sve starije automobile


Automobili, kamioni i džipovi u Sjedinjenim Državama postaju sve stariji i dostigli su rekordni prosječan vijek od 12,6 godina.

„S&P Global Mobility” koji prati državne podatke o registraciji vozila širom zemlje saopštio je da je prosječna starost vozila porasla za oko dva mjeseca u odnosu na prošlogodišnji rekord. Prosječan vijek automobila je povećan za tri mjeseca u 2023. godini.

Sa prosječnom prodajnom cijenom novih vozila u SAD od nešto više od 45.000 dolara prošlog mjeseca, mnogi ne mogu da priušte kupovinu novih, iako su cijene niže za više od 2.000 dolara u odnosu na najviše u decembru 2022. godini, prenosi „Glas Amerike”.

„Cijena je sad previsoka za mnoga domaćinstva, tako da mislim da su potrošači dovedeni u ćošak da moraju duže da voze staro vozilo“, kaže Tod Kompo, direktor za tržišta u „S&P Global Mobility”.

Ostali faktori su što ljudi razmišljaju da li žele da kupe električno vozilo ili da imaju hibrid na gas i struju ili vozilo na benzin. Mnogi su, kako kaže Kompo, zabrinuti zbog izgradnje mreže za punjenje kako bi mogli da putuju bez brige da će ostati bez baterije. Takođe vozila su danas sve bolja i jednostavno traju dugo.

Prodaja novih vozila u SAD počinje da se vraća na nivo prije pandemije, navodi Kompo i ističe da očekuje da će ove godine prodaja dostići oko 16 miliona, u odnosu na 15,6 miliona prošle godine i 13,9 miliona u 2022. godine.

Related Posts