Šta se dešava u FK Sarajevo: Popucale veze na relaciji Mirvić – Ibričić, planiraju li se pojačanja mimo sportskog direktora?


Fudbalski klub Sarajevo odigrao je još jednu sezonu bez trofeja – treću uzastopnu.

To je zaista porazno za kolektiv koji se već duže hvali svojim bogatim vlasnicima upravljačkih prava (Vincent Tan, Ismir Mirvić), njihovim velikim planovima i najavljenim investicijama.

Nažalost, što su najave grandioznije, to su rezultati skromniji.

Četvrto mjesto u jednoj od najslabijih liga u Evropi, praćeno novim čistkama i lutanjima u igračkom i trenerskom kadru, i tek povremenim bljeskovima na terenu, obilježili su još jednu tužnu sezonu na Koševu.

Sve je to začinjeno medijskim špekulacijama o novom kadrovskom “preslagivanju” na Koševu.

O mogućoj smjeni kompletnog stručnog štaba na čelu sa slovenskim trenerom Simonom Rožmanom i sportskim direktorom Senijadom Ibričićem već su nekoliko puta pisali slovenski mediji, a niko od odgovornih iz FK Sarajevo zasad ih nije javno demantirao.

Čak je bez reakcije iz FK Sarajevo prošla i vijest da je Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH (Odbor za hitnost NSBiH, da budemo precizniji) ukinuo suspenziju Ibričiću, mada klub, prethodno, na vijest o kazni NSBiH, nije propustio da javno objavi i vlastitu odluku o suspenziji sportskog direktora.

“FK Sarajevo je potvrdio odluku Komisije NSBiH o suspenziji Senijada Ibričića, na period od 7 mjeseci počevši od 29.3.2024.

Klub uvažava i poštuje odluke tijela NSBiH, te u je skladu s njom g. Ibričić suspendovan od obavljanja bilo kakvih dužnosti unutar kluba na iznad navedeni period”, objavili su tada iz kluba.

Samo nekoliko sati nakon što je Sarajevo potvrdilo “da poštuje odluke tijela NSBiH”, Ibričić je Instagramu napisao “Sebe je precijenio, a mene podcijenio, tako je nastao problem!”.

Za iole upućene nije bilo dilema kome je poruka namijenjena, iako se sam Ibričić na tu temu više nije oglašavao.

A za nadati se da će se neko iz FK Sarajevo oglasiti i odgovoriti na pitanja koja svakako interesiraju navijače, poput onog da li je inicijativa da NSBiH ukine suspenziju Ibričiću potekla upravo od njega samog, a ne kluba?

Jedno od pitanja je i da li je tačno da već gotovo dva mjeseca ne postoji gotovo nikakva komunikacija na relaciji Ibričić – Mirvić, kao i da li se pregovori s potencijalnim igračkim pojačanjima i njihovim menadžerima vode mimo struke, odnosno sportskog direktora?

Bilo bi jednako zanimljivo čuti da li je većinski vlasnik Vincent Tan prilikom nedavnog boravka u glavnom gradu BiH bio neugodno iznenađen kada je vidio da je Belgijanac Matthias Leterme izabran za novog generalnog direktora FK Sarajevo?

Naime, Leterme (37) već je radio za Tana kao menadžer, odnosno direktor u KV Kortrijku čiji je bio vlasnik upravo bogati Malezijac.

I nisu se rastali u ljubavi. Naprotiv, Leterme je žestoko u belgijskim medijima kritizirao Tana i njegove saradnike.

“Najveći razlog što sam dao otkaz je nedostatak poštovanja i zajedničkih interesa vlasnika kluba i njegove desne ruke Kena Chooa. Uzeli su ‘‘zdravo za gotovo‘‘ da smo uvijek uspješni bez da nam oni daju ijedan euro.

Tan nije investirao ništa. Podržao je klub sa pozajmicama, ali kada pogledate u posljednjih osam godina, nije investirao nijedan euro.

Kada sve izračunate, dođete do jasne računice da nije dao nijedan euro Kortrijku”, rekao je Leterme.

I nakon svega toga, Skupština FK Sarajevo je Letermea imenovala za novog generalnog direktora (umjesto Ajle Alimanović), iako čak ni informaciju da je sjednica uopće održana iz kluba još uvijek nisu podijelili s javnosti?

Related Posts