Evropska unija saziva Vijeća za pridruživanje. Razmotrit će obaveze Izraela prema ljudskim pravima


Vijeće Evropske unije saopćilo je danas da će sazvati sastanak Vijeća za pridruživanje EU-Izrael kako bi razmotrilo da li je Izrael, kao član glavnog tijela koje nadzire odnose između Brisela i Tel Aviva, ispunio svoje obaveze iz oblasti ljudskih prava.

“Sa Josephom Borrellom i Vijećem EU odlučili smo sazvati Vijeće za pridruživanje EU-Izrael kako bismo ocijenili usklađenost sa Sporazumom o pridruživanju, koji sadrži obaveze poštivanja ljudskih prava.

Ovo je snažan signal“, navela je belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib na društvenoj mreži X.

Saopćenje je izdato nakon jučerašnjeg izraelskog zračnog napada na šatore u kojima su smješteni raseljeni Palestinci u Rafahu na jugu Pojasa Gaze, a svjetska zajednica je to nazvala nemilosrdnim i namjernim genocidnim akcijama.

Najmanje 45 ljudi, uglavnom žena i djece, ubijeno je, a blizu 250 je povrijeđeno u izraelskom napadu na kamp za raseljena lica u Rafahu.

“Moramo osigurati da naša pravila i vrijednosti poštuju svi, a prije svega naši partneri poput Izraela. Naš kredibilitet ovisi o tome“, poručila je Lahbib.

Sporazum o pridruživanju EU-Izrael potpisan je 2000. godine i služi kao osnova za bilateralne odnose EU i Izraela, podstičući politički dijalog, ekonomsku saradnju i kulturnu razmjenu. Također uključuje eksplicitne odredbe u vezi sa zaštitom ljudskih prava i demokratskih principa.

Related Posts