Dino Đurbuzović za Raport: Svi pitaju imam li čarobni štapić. Kad si u klubu koji voliš, ideš glavom kroz zid


Da je premijerligaška utrka u bosanskohercegovačkom fudbalu počela prije pet kola, Željezničar bi bio neprikosnoven, na vrhu tabele.

Četiri pobjede uz jedan remi, deset postignutih i samo jedan primljeni gol, učinak je koji više priliči timu koji se bori za titulu nego davljeniku kome je visio opstanak u najvišem rangu.

Ovaj je impresivni niz djelo Hajrudina Đurbuzovića i njegovog stručnog štaba.

Oni su na klupu Želje stigli samo s jednim ciljem – spašavanje “Plavih” sa Grbavice koje su katastrofalni prethodni rezultati gurnuli na samo dno tabele, kao ozbiljnog kandidata za ispadanje iz Premijer lige BiH!

Nakon pet Đurbuzovićevih kola, Željo je na lagodnoj sedmoj poziciji, 13 bodova iznad opasne zone, rasterećen brige za opstanak koji je doskora “visio” kao mač nad klubom…

“Kad poziv dođe od najmilijeg, nebitno koji je klub, ako ga voliš, kao što mi volimo Želju, teško se oglušiti.

Malo razmisliš, izvagaš, vidiš da je veoma teška situacija, dvoumiš se 2-3 minute i kažeš sebi: “Poginuo, poginuo… ali moraš nešto pokušati”.

Eto, tako sam se vratio na klupu Željezničara”, kaže Đurbuzović za Raport.

Čini se da se “čupanja” ekipe iz neviđene krize mogao i prihvatiti samo neko poput Đurbuzovića – kako sam kaže – vojnika kluba koji mnogo ne propituje kad stigne poziv.

Njegovo je da se odazove…

“Niko nikad, pogotovo mi, Željini vojnici, nismo mogli zamisliti da će se klub naći u ovakvoj situaciji. Jako je teško bilo ići na utakmice, gledati…

Sve si očekivao “hajde proći će”, sve dok ne vidiš da je baš došlo do dna.

Ali, kažem, ljubav prema klubu je takva da nisam mnogo razmišljao kad su me pozvali”, objašnjava Đurbuzović.

Između njegova dva boravka na Grbavici protekla je gotovo decenija.

Ipak, sretna je okolnost da je Đurbuzović (67) dobro upoznat i sa aktuelnim dešavanjima u Premijer ligi BiH, jer je doskora obavljao dužnost sportskog direktora Igmana iz Konjica, kako kaže “zajedno sa Zajkom Zebom”.

I čini se da su iz četvrtog pokušaja u ovoj sezoni (toliko se trenera izmijenjalo na klupi), šefovi “Plavi” napokon pogodili sa izborom.

“Svi pitaju to, kao da ja imam neki čarobni štapić. Jednostavno, kad si u klubu koji voliš, ne računaš na posljedice, nego ideš glavom kroz zid, da ga vratiš tamo gdje pripada…

Ne razmišljaš puno, nego prihvatiš, kreneš da radiš, da nešto promijeniš”, kaže Đurbuzović.

A šta je to “nešto” što je iskusni trener promijenio u Želji nakon što je preuzeo ekipu prije nešto više od mjesec pa su umjesto poraza zaredale pobjede?

“Šta je utjecalo da se to promijeni toliko? Da ne budem bezobrazan, nešto jeste”, kaže Đurbuzović i objašnjava:

Related Posts