Stigao odgovor Izraela nakon naredbe ICJ-a: ‘Nema sile na svijetu koja bi nas natjerala da…’


Međunarodni krivični sud u Hagu odlučio je danas da Izrael mora odmah zaustaviti svoju vojnu ofanzivu i druge akcije u Rafahu, u pojasu Gaze, navodeći “neposredan rizik” za palestinski narod.

Sud je naredio Izraelu da se u roku od mjesec dana očituje pred njim te da otvori granični prijelaz Rafah s Egiptom za dotok veće količine humanitarne pomoći

Podsjetimo, iako su presude ICJ-a pravno obvezujuće, u praksi ih sud ne može provesti.

“Nema sile na svijetu koja bi nas natjerala da počinimo javno samoubistvo, jer to je to, da prestanemo ratovati protiv Hamasa”, rekao je glasnogovornik izraelske vlade David Mencer.

Izraelski ministri u kabinetu sastaju se kasnije kako bi razgovarali o presudi, ali vladini zvaničnici su ranije rekli da nijedna sila na zemlji neće spriječiti Izrael da štiti svoje građane i progoni Hamas u Gazi.

“Činjenica da ICJ nije čak ni izravno povezao kraj vojne operacije u Rafahu s oslobađanjem talaca i pravom Izraela da se brani od terora je krajnji moralni neuspjeh”, rekao je izraelski oporbeni političar Yair Lapid.

Podsjetimo, izraelska vojska izvela je danas nove napade na Rafah, grad u južnom Pojasu Gaze, nedugo nakon što je Međunarodni sud pravde (ICJ) naredio Izraelu da odmah zaustavi vojnu ofanzivu na taj palestinski grad.

Related Posts