Stevandić se prvi javio da prkosi Amerikancima: Nama niko ne može određivati s kim ćemo i o čemu pričati


Nakon što je Ambasada SAD u BiH poruča da bi ‘mirno razdruživanje’ značilo kraj za RS, prvi se za komentar javio predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

Sukus njegovog komentara je da ‘njima niko ništa neće naređivati’.

“Republika Srpska je subjekt koji ima pravo da pozove na razgovore, a njen narod je suveren i niko drugi mu neće određivati koga će zvati i o čemu će razgovarati”, izjavio je Stevandić.

Komentarajući objavu Ambasade SAD “da secesija ili razdruživanje Republike Srpske ne znači njenu nezavisnost niti kraj BiH nego znači kraj Srpske”, Stevandić je istakao da bi ‘neko morao da se ozbiljno pozabavi sa vlastitim doprinosom širenju mržnje u BiH, nesloge, huškanjem na RS i njene funkcionere, te otvaranjem privatnih ratova ambasadora sa funkcionerima RS’.

“I da je to očigledno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je RS subjekt koji ima pravo da pozove na razgovore, a da smo mi suveren narod kojima neće niko drugi odrediti koga ćemo pozvati na razgovore i o čemu ćemo razgovarati. Ako misle da to mogu da urade drugim narodima, to je njihova stvar”, poručio je Stevandić za Srnu.

On je dodao da RS neće određivati ni nivo političke nezavisnosti niti način komunikacije sa drugim entitetom i drugim narodima u RS, jer za to nemaju mandat.

Inače, najavljeno je da će Vlada RS u narednih 30 dana kreirati sporazum koji će uputiti Federaciji BiH o mirnom razlazu u BiH.

Related Posts