Izrael zaplijenio opremu ugledne američke agencije AP. Pozvali se na novi zakon o medijima


Pozivajući se na novi zakon o medijima, izraelske vlasti zaplijenile su opremu za emitiranje uživo američke novinske agencije Associated Press (AP), koja pruža usluge televiziji Al Jazeera, na granici s Pojasom Gaze.

Zvaničnici iz izraelskog Ministarstva komunikacija pretresli su lokaciju tima za prijenos uživo u Sderotu, u blizini Pojasa Gaze, i zaplijenili njihovu opremu, objavio je AP.

Navedeno je da su izraelski zvaničnici dali opravdanje novinskoj agenciji da je AP pružao usluge prenosa uživo katarskoj televiziji Al Jazeera, koja je nedavno zabranjena u zemlji.

“Najoštrije osuđujemo potez izraelske vlade da ugasi naš prenos uživo, koji je dugo vremena prikazivao situaciju u Pojasu Gaze, te da zaplijeni našu opremu. Zatvaranje ovog emitiranja nije zbog njegovog sadržaja, već zbog zloupotrebe novog zakona o emitiranju od strane izraelske vlade. Zahtijevamo da izraelske vlasti vrate našu opremu što je prije moguće i vrate naše vizualno novinarstvo hiljadama naših pretplatnika širom svijeta”, poručila je zamjenica direktora međunarodnih korporativnih komunikacija AP-a Lauren Easton.

U svojoj izjavi vojnom radiju, izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi izjavio je da je tim novinske agencije snimao Gazu iz kuće u gradu Sderot i rekao:

“Tražili smo od AP-a da prekine emitiranje Al Jazeere, ali oni su to odbili. Njihova oprema zaplijenjena je u skladu s naredbama koje je odobrila vlada.”

Prema izjavi Ureda za medije izraelskog premijera od 5. maja, prijedlog koji je ministar komunikacija Shlomo Karhi predstavio na sastanku vlade da se “prekinu aktivnosti televizije Al Jazeera sa sjedištem u Kataru u Izraelu i zatvore njezini uredi“ jednoglasno je prihvaćen.

Related Posts

1 of 104