Američki savjetnik Sullivan razočaran napustio Izrael: ‘Shvatio je da Netanyahu nema strategiju za okončanje rata u Gazi’


Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan napustio je Izrael “razočaran“ nakon razgovora s izraelskim zvaničnicima o sukobu u Pojasu Gaze, prema izvještajima izraelskih medija.

“Sullivan shvaća da izraelski premijer Benjamin Netanyahu nema strategiju za okončanje rata u Gazi“, piše izraelski javni servis KAN, pozivajući se na izjavu neimenovanog izraelskog zvaničnika.

Američki savjetnik Sullivan stigao je u Izrael u nedjelju u sklopu regionalne turneje koja je uključivala i posjetu Saudijskoj Arabiji. On je razgovarao s najvišim izraelskim zvaničnicima, uključujući Netanyahua, ministra odbrane Yoava Gallanta i ministra Bennyja Gantza.

“Sullivan je stavio niz pitanja na raspravu, uključujući napad na Rafah i sporazum o taocima“, javlja KAN.

Isti izvor navodi da je veliko pitanje koje zabrinjava američku administraciju to šta će biti “dan poslije“ u Gazi i ima li Izrael strategiju za okončanje rata.

“Normalizacija odnosa između Izraela i Saudijske Arabije također je bila među pitanjima o kojima je razgovarao američki savjetnik tokom posjete Izraelu“, navodi KAN.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je da je Sullivan napravio značajan napredak ka velikom bilateralnom sigurnosnom sporazumu između SAD-a i Saudijske Arabije tokom proteklog vikenda. Priznao je da se ne može reći isto i za pregovore o palestinskom pitanju.

Related Posts