Znate li čemu služi ovo dugme u automobilu?


Zahvaljujući jednom dugmetu na kontrolnoj ploči automobila, klima uređaj može hladiti vozilo i do deset puta bolje. Upravo ovo dugme moglo bi vam olakšati život tokom ljeta i znatno bolje ohladiti auto.

Prije nego što uključe klima uređaj, vozači bi prvo trebali uključiti ventilator na najjaču postavku minutu ili dvije prije nego što uključe klima uređaj.

To pomaže u izbacivanju vrućeg zraka iz ventilacijskih otvora i smanjuje vrijeme potrebno za hlađenje, piše Sun. Nakon toga potrebno je pritisnuti dugme za recirkulaciju koji povlači zrak iz auta, a ne izvana, i ponovno ga cirkulira u unutrašnjosti vozila.

Zahvaljujući ovom načinu rada zrak će se rashladiti puno brže i time će istovremeno smanjiti opterećenje sistema klimatizacije.

Sistem klimatizacije u vašem automobilu oslanja se na snagu iz motora kako bi funkcionirao ili izravno iz baterije u slučaju električnih vozila. Ako se stalno uvlači zrak izvana i potom se taj zrak zagrijava ili hladi, tada će automobil trošiti više energije nego u slučaju da recirkulirate zrak koji se već kreće kroz sistem. Ovo vrijedi i za električne aute.

Related Posts