Vučić proriče: U sljedeći četvrtak u UN vidjet ćemo rađanje novog poretka u svijetu


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je borba oko rezolucije o Srebrenici borba neravnopravnih, ali da ćemo u sljedeći četvrtak u UN, kako je rekao, vidjeti da se rađa drugačiji i novi svjetski poredak.

“Da postoji jedan značajan dio zemalja koji smije da se suprotstavi teroru većine i njihovom shvatanju istine. Veoma, veoma značajan broj zemalja. Koji se više ne libe da govore slobodno. Јa se ne libim da govorim slobodno. Niko ne može to da mi uskrati”, rekao je Vučić za RTS.

Na pitanje da li postoji neka takva zemlja u regionu, Vučić je odgovorio da je Mađarska sasvim sigurno slobodna zemlja.

On je istakao da iza te rezolucije stoje isključivo Berlin, London i Washington i da bi bilo veoma licemjerno da krivi zemlje iz regiona koje će glasati za nju.

“Šta hoćete da vam kažem kada jedan Meksiko bude uzdržan ili Nikaragva protiv? Za to mogu da vam kažem jer su to čvrsti ljudi, čvrste zemlje. A Crna Gora da bude za. Ili Kina da bude protiv, a Crna Gora da bude za. Ali vam i to govori koliko se poredak u svijetu mijenja. A meni su najsmješniji njihovi izvinjavajući razlozi i sve to što govore”, rekao je Vučić.

Za Sjevernu Makedoniju je rekao da su prijatelji i braća Srba, ali da kod njih to tako funkcioniše.

“Kada nemate dovoljno snage u međunarodnoj areni, onda morate time da se bavite. Ali, hoćemo li da se iživljavamo na Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji? Ne bi baš imalo smisla. Јa mislim da je više fer i da je poštenije, da kao čovjek i u ime Srbije, izađem i kažem šta mislim onima koji stvarno iz ovoga stoje. To su Berlin, London i Washington”, kazao je Vučić.

Related Posts

Leave A Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *