Španska policija demonirala mrežu narkokartela: Zaplijenjeno gotovo dva milona tona metamfetamina


Španska policija saopštila je da je demontirala mrežu za distribuciju droge koju vodi veliki južnoamerički kartel nakon što je zaplijenila 1,8 tona metamfetamina.

Kartel Sinaloa koristio je vozila sa lažnim dnom za slanje ilegalne droge u druge evropske zemlje, saopćila je španska nacionalna policija.

Policajci, koji su sumnjali da je kartel osnovan u Španiji, izvršili su pet hapšenja nakon racije na šest imanja u regiji Valensija.

Među privedenim su bili državljanin Meksika koji se smatra vođom grupe, kao i tri Španca i jedan Rumun, saopćila je policija.

Metamfetamin, poznat i kao kristalni met, “stimulans je koji izaziva jaku ovisnost i utiče na centralni nervni sistem”, prema Nacionalnom institutu za zloupotrebu droga američke vlade.

“Ima oblik bijelog kristalnog praha, bez mirisa, gorkog okusa” i “lako se rastvara u vodi ili alkoholu”, navodi institut.

Izvlačenje od 1,8 tona najveća je konfiskacija metamfetamina ikada napravljena u Španiji, saopćila je policija.

Policajac Antonio Martínez rekao je da to signalizira “iskorenjivanje ove grupe”.

“Mi u Nacionalnoj policiji smatrali smo da meksički karteli nisu osnovani u Španiji”, rekao je.

Dodao je: “Ali istina je da zbog pritiska pod kojim su u drugim dijelovima Evrope, prije svega na njihove laboratorije, vidimo kako pokušavaju pokrenuti operacije ili uspostaviti ilegalne laboratorije u Španiji za proizvodnju droge.”

Istraga se nastavlja i policajci su rekli da bi moglo biti novih hapšenja.

Related Posts

1 of 104