NaslovnicaPrištinaRegionVijeće EvropeZSO

Priština nije ispunila uslove za Vijeće Evrope: ZSO se ne može porediti sa RS


Priština nije ispunila uslove međunarodne zajednice za članstvo u Vijeću Evrope, pošto nije napravljen nijedan korak ka formiranju Zajednice srpskih opština, poručile su Francuska, Njemačka i Italija u pismu upućenom premijeru Kosova Albinu Kurtiju.

Pismo Pariza, Berlina i Rima odgovor je na pismo koje je Kurti ranije poslao, a u kojem je naveo svoje prijedloge vezane za uspostavljanje ZSO i članstvo Prištine u Vijeću Evrope.

U pismu evropskih zemalja navodi se da koraci koje je Kurti predložio “ne rješavaju hitnu potrebu za konkretnim koracima ka uspostavljanju ZSO, i da rizikuju dalje podrivanje dijaloga pod posredstvom EU”.

“Nacrt statuta koji je predstavio specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak nije ‘džentlmenski prijedlog’. To je solidan model, pažljivo izrađen uz pomoć evropskih pravnika i eksperata, zasnovan na postojećoj najboljoj praksi. Razmotrite sve svoje crvene linije, uključujući Ustavni sud i pravni okvir. Јoš jednom da naglasimo, mi ne želimo nefunkcionalno Kosovo. ZSO se ni po čemu ne može porediti sa RS”, navodi se u pismu Italije, Francuske i Njemačke, prenio je Tanjug.

Kako se ističe, dostavljanje nacrta predstavnicima Vijeća Evrope, ne bi predstavljalo korak unaprijed, pošto “njihovo mišljenje nije pravno obavezujuće”, i dodaje da se napredak može ostvariti jedino slanjem dokumenta ustavnom sudu Kosova.

Pored toga, u pismu se navodi da je “neprimjereno” da Kurti izradi novi nacrt.

Related Posts