VIJESTI

Šta se dešava u Živinicama: U 11 dana čak 5 puta prijavljena bomba u školi


Još jedna dojava o bombi, peta u ovom mjesecu, nedavno je prijavljena u Mješovitoj srednjoj školi Živinice.  Pored ovih zabrinjavajućih dojava o bombi, među djecom i roditeljima kruže uznemirujuće poruke koje najavljuju nasilje.

Na ove upozoravajuće znakove očekuje se adekvatna reakcija. Sigurnost naših učenika je trenutno prioritet. Ključno je da nadležne vlasti i relevantne organizacije, ustanove i institucije preduzmu korake u istraživanju i preduzimanju neophodnih mjera kako bi se osiguralno sigurno okruženje za našu djecu.

U samo 11 dana čak 5 puta su djeca iz dvije škole morali prekinuti nastavu, a pripadnici su morali obaviti KDZ pregled kako bi objekat bio siguran. Šta se dešava u Živinicama, pitaju se svi?

Prva dojava bila je u petak 10.11.2023. godine. Dojava je bila anonimna a policijske snage MUP-a TK osiguravali su cijelo područje i izvršili KDZ pregled piše Crna-Hronika.

Druga se desila 13-tog, treća 16-tog četvrta u petak a sada se pojavila 5 dojava koja je na kraju opet bila lažna. Nažalost današnja je prijavljena i u Gračanici.

Danas 21.11.2023 godine, PS Živinice je oko 13,20 sati prijavljeno da je u objektu JU Gimnazija Živinice, u kojem je smještena i Gimnazija Živinice, postavljena veća količina eksploziva, o čemu je na mail adresu škole zaprimljena mail poruka – dojava.

Takođe je oko 15,00 sati zaprimljena još jedna takva prijava i u PS Gračanica, takođe upućena na mail JU MSŠ Gračanica.

S tim u vezi, u oba slučaja, objekti su odmah evakuisani, a na mjesto događaja su pristupili policijski službenici SKP UP MUP TK -a (Odjek za borbu protiv organiziranog i kompjuterskog kriminaliteta i Odsjek za krim tehniku i KDZ), Jedinice za specijalnu podršku UP MUP TK-a, OKP nadležnih policijskih uprava, te su izvršeni kdz pregledi objekata, kojom prilikom je utvrđeno da su dojave bile netačne. O ovim događajima upoznato je KTTK-a, te se sve mjere i radnje poduzimaju po nalogu i pod nadzorom postupajućih tužitelja.

Ukoliko su poruke lažne i da je neko dijete zbog šale pustilo poruke, treba se ozbiljno pozabaviti mentalnim zdravljem tog djeteta.

Koja je tvoja reakcija?

Povezani Članci