Pet vrsta kora od voća i povrća koje pomažu zdravlju


Mnogi ne znaju da kore voća i povrća koje lako odbacujemo zapravo mogu da budu korisne za naše zdravlje.

Istraživanje objavljeno u časopisu Molecules sugerira da kore voća i povrća mogu da budu dragocjen izvor hranljivih materija i bioaktivnih jedinjenja.

Ove kore su bogate vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima, što doprinosi općem zdravlju i dobrobiti:

Kora ove voćke je bogata dijetalnim vlaknima koja stimuliraju varenje i pomažu u održavanju linije. Također sadrži kvercetin, snažan antioksidans koji smanjuje upalu i rizik od hroničnih bolesti.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA), svježa jabuka sa korom ima oko 332 posto više vitamina K, 142% više vitamina A, 115% više vitamina C, 20% više kalcijuma i do 19% više kalijuma u poređenju sa oljuštenom.

Koru mrkve koju obično ljuštimo i bacamo zapravo je bogata važnim hranljivim materijama, uključujući vlakna, vitamine A, C i K, kao i antioksidanse.

Poznato je da poboljšava vid zbog visokog sadržaja beta-karotena, dobra je za zdravlje kože i jačanje imunog sistema. Mrkvu sljedeći put jednostavno samo dobro operite.

Krompir se može jesti i sa korom – da, jestiva je. Nutritivno je bogatiji s korom, jer ona sadrži hranljive materije, uključujući vlakna, kalij, vitamin C i vitamin B.

Bogata je i flavonoidima koji imaju antimikrobna, antifungalna i antialergijska svojstva.

Krompir dobro operite i kuvajte ili pecite s korom. Takođe, začinjena kora može posebno da se ispeče kao ukusna grickalica.

Postoji više vrsta krastavaca, ali većina se može jesti sa korom ili djelimično oljuštena.

Kora krastavca je dobar izvor vlakana i sadrži vitamine A, C i K. Također ima hidratantna svojstva i pomaže u održavanju zdrave kože.

Pored toga, kora je bogata antioksidansima koji odlični borci protiv oksidativnog stresa.

Narandža je ovdje izuzetak u smislu da je neophodno oljuštiti je, ali da li ste znali da je, baš kao i samo voće, puna vitamina C, vlakana i flavonoida koji odlični za imuni sistem.

I esencijalna ulja u kori imaju antiinflamatorna i antimikrobna svojstva.

Umjesto da bacite koru, možete je rendati i koristiti za aromatizaciju jela, kao što su kolači ili salate. Koru možete sušiti i koristiti za čaj ili praviti domaći liker od pomorandže, prenosi Onlymyhealth.com.

Related Posts